13.10.2015 | 20:34
Ченгета с премерено поведение
Очакване с алгоритъм

Водещ, bTV: След петъчния екшън, на който станахме свидетели петък, време за купон, само че с Волен Сидеров, смятате ли, че полицията реагира адекватно?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Мисля, че нашите служители реагираха правилно и не допуснаха да има разрастване на този скандал. Какво точно се е случило се надявам да разберем в резултат на разследването на прокуратурата, но лично за мен като министър на вътрешните работи е абсолютно недопустимо някой, дори и депутат с имунитет, да посяга на служителите на МВР.

В-щ: Вие имате ли такива данни – Волен Сидеров посягал ли е на полицаите официално?

РБ: Имам такива данни, такава информация. Имам писма и от граждани, между другото, нещо, което е новост за мен. Но очевидно този случай изключително много е провокирал недоволството на хората. Има четирима души, които са ми писали писма, трима от тях са лекари, които са били свидетели. Те настояват да изискам публично извинение от господин Сидеров. Аз ще изчакам да видим как ще се развие разследването, но факт, че към момента всички, които са присъствали, представят различна картина от тази, която представя господин Сидеров. Затова аз казвам така – нека институциите да си свършат работата и тогава ще даваме оценки. Надявам се оценката да бъде правилна.

В-щ: Това не показва ли в очите на хората, че хората с пагон в случая или хората – служители на полицията, може да правиш с тях каквото си искаш?

РБ: По отношение на лицата, които имат имунитет – да, техните възможности са ограничени. Но аз мисля, че и не само по отношение на тях, и в други случаи българските полицаи имат едно доста премерено поведение – разумно; и не нарушават правата на гражданите. Това е нещо изключително важно и е факт от обществен интерес.

В-щ: Колко полицаи се занимаваха с Волен Сидеров?

РБ: Доста бяха. Няколко патрулки, не мога да ви кажа точна цифра, за да не сбъркам, но бяха доста.

В-щ: Добре – няколко патрулки, доста полицаи, блокирани с Волен Сидеров, вместо да извършват друга работа, вместо да хващат престъпници, да намират наркотици или пък някъде цигари без бандерол?

РБ: Аз затова казвам, че такова поведение е неприемливо – така, както не мога да разбера и логиката посред нощ да правиш проверка за контрабандни стоки, при това от депутат. Нали има органи, които трябва да бъдат сезирани, за да го направят.

В-щ: На вас лично обадиха ли се?

РБ: Да, обадиха ми се, включително и господин Чуколов си позволи да ми звъни в един и половина, но аз не разговарях с него. Не мисля че това е правилният начин… Смятам че ситуация, в която 22.30 ч или 23.00 ч един депутат прави проверка за акцизни стоки, не е естествена ситуация. Този, който е отговорен депутат и има такива сигнали, ги предава на органите, които трябва да свършат работа. Между другото, фактите показват, че нашите усилия в тази посока дават много добър резултат! Знаете, ние имаме от няколко месеца изграден Център за борба с контрабандата, в който с всички институции, които имат отношение към това явление, работим съвместно в един нов по съществото си център и резултатите са увеличение на приходите в държавния бюджет. Т.е. ние имаме алгоритъм, имаме начин, по който се борим с този проблем.

В-щ: Смятате ли, че щеше да се стигне до по-сериозна ситуация, ако го бяха вкарали в патрулката и го бяха отвели в районното?

РБ: Щяхме да предизвикаме повече въпросителни, повече коментари. Към момента и от това, което виждаме като факти и като показания, аз смятам, че правилно са действали нашите служители.

В-щ: Смятате ли наистина, че ще получите това извинение от Волен Сидеров и как точно го очаквате – писмена форма?

РБ: Не прогнозирам, но го очаквам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране