30.08.2019 | 0:43
Чиновници от БАБХ рекетирали бизнесмени
Петима служители на областната дирекция в Бургас събирали "такса спокойствие" над 3 години

Арестуваните чиновници от агенцията по храните в Бургас са участвали в престъпна група, събирала „такса спокойствие“. Според разследващите те са действали от 2016 г. Петимата са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Те бяха задържани на 28 август в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Като ръководител прокуратурата сочи шефа на местната структура Георги Митев. След задържането му в сряда той е освободен срещу 150 000 лв. гаранция. Останалите четирима са с гаранции от по 75 000 лева.

Според прокуратурата те са искали между 400 и 900 лв. от бизнесмени и системно са извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област. Освен това обвинените спирали реални проверки, правени от други служители в областната дирекция. Такива случаи имало в Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. „В определени ситуации директорът лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени“, твърдят разследващите.

Парите били искани от собственици на заведения и магазини, за да им се посочи точният човек, който да изготви т.нар. „Система за самоконтрол“. Тя е задължителна за всеки търговски обект, в който се продават храни. Става дума за писмена програма, в която се указват процедурите по съхранение и приготвяне на храните, описват се оборудването на помещенията, начинът на изнасяне на отпадъците, обучението на персонала и т.н. На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от областната дирекция им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.

При обиските в сряда от ГДБОП са намерили около 25 000 лв. в различни валути. Иззети са и документи, телефони, компютри, записки и други доказателства.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    В държавната администрация критерия за назначаване на работа е за колкото по висока длъжноста толкова по високи са изискванията началник на отдел.А тестовете за приемане на държавна работа или в Народното Събрание работа оценяват работните умения на бъдещите и настоящи Държавни чиновници по следните категории ;

    1.Изнудвач
    2.Измамник
    3.Рекетьор
    4.Лъжец
    5.Крадец
    6.Схемаджия за източване на Държавни и ЕС финанси

    Колкото по висока оценка получи на приемните тестове за държавна работа с тези умения и опит ,толкова по висока позиция му е давана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране