19.04.2016 | 0:01
Човек на Зеленогорски наследи поста на Петър Диков в София
Здравко Здравков е новият столичен главен архитект

Здравко Здравков е победител в конкурса за нов главен архитект на София. Собственикът на архитектурно студио „Квадра 04“ и бивш главен архитект на Червен бряг изпревари арх. Влади Калинов, който ще остане шеф на „Контрол по строителството“ в Столична община.

Арх. Здравков завърши надпреварата с оценка 52.83, Калинов с 52.59 точки, обяви комисията по избора с председател зам.-кметът Юлия Ненкова.

Концепцията на Здравков предвижда столицата да бъде град с удобен и бърз транспорт, енергийно ефективни сгради и еднакви правила за работа във всички 24 района. В плана му влиза и ново звено за градско и пространствено планиране, което ще е на пряко подчинение на главния архитект. Към него ще работи и консултативен съвет от външни експерти и граждани. В НАГ ще се създадат и три нови отдела – по жилищни територии, за анализ и развитие на транспорта и за недвижимо културно наследство.

Здравков залага на изцяло нов електронен портал на НАГ и пълно дигитализиране на архива. Според процедурата в 14-дневен срок кметът на София Йорданка Фандъкова ще издаде акта за назначаване на Здравков. До седмица пък недоволните от класирането могат да обжалват пред градоначалника конкурса.

Здравков е бивш главен архитект на Червен бряг. Счита се за кадър на Найден Зеленогорски-настоящ съпредседател на Реформаторския блок и бивш кмет на Плевен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране