16.01.2016 | 9:13
Чудесата на добрия тон – какви ли не глупости им гласувах
Широко затворена врата

Анна Цолова, НТВ: Бяхте отново споменат от премиера Бойко Борисов… като човека, който решил да влезе в кандидат-президентската надпревара. И това е блокирало конституционните промени и изобщо съдебната реформа. Дано правилно да цитирам смисъла на казаното от премиера.

Радан Кънев, опозиционер: Дори смекчихте интерпретацията. Той каза: Радан реши да си прави нов проект, да става президент – и затова не стана съдебната реформа. Искам да кажа, че чудеса направих да пазя добрия тон в политиката в България. И докато бях част от управлението, и сега като част от опозицията. Лоша дума да не казвам и да не идва от мен никаква форма на грубост или на агресия. Сега съм искрено възмутен от това, което е казал. Значи аз една година всякакви постове отказвах, за да остана в парламента. За да бъда там гарант, че тоя процес ще върви. Щото ми беше ясно, че никой от ГЕРБ няма да го движи това нещо.

АЦ: Какво ви предлагаха като постове?

РК: Е той публично го предлагаше. От министър на правосъдието тръгна до премиер стигна. Помним го всички – само и само да е ГЕРБ на власт. Цялата тая една година стисках език зад зъбите, мълчах за какви ли не безобразия или говорих много по-малко, отколкото трябва. Какви ли не глупости съм им гласувал – особено на министъра Горанов! Само и само да мине това нещо…

АЦ: Какви?

РК: …Отново и отново!

АЦ: Давайте с компромисите. Кажете си.

РК: Ами аз като седнах да си подреждам само гласуванията на ГЕРБ и ДПС по скандални законопроекти – никакви плоски данъци, никакви такива неща, които се опитват да ни минават, че това бил съюзът ГЕРБ-ДПС, плосък данък. Глупости! Съюзът ГЕРБ-ДПС беше НСО – това да има преторианска гвардия на властта, която да може после да маха-слага охрани на политици. Съюзът беше БНБ. Беше КТБ. Беше Мая Манолова. И всяко едно това нещо аз съм го преглъщал в името на това, че ще дойде моментът, в който ние ще гласуваме тая съдебна реформа.

АЦ: А съжалявате ли?

РК: И най-накрая, в момента, в който си плюха на подписите всички и на лицата, и това нещо го отхвърлиха, и нищо не остана, аз не знам с какви очи гледат хората. И той да излезе каже: „Радан нещо направил, щото не стана“! Съжалявам, ама Радан си остана на подписа и си остана само Радан. Така че те да си обясняват решенията.

АЦ: Ама сте направили всички компромиси, които изброихте.

РК: Да не ми ги тропосват на мен своите избори! Щото от този избор се отвори една врата, която той не може да затвори. Сега Първанов го рекетира. Сега Цацаров го рекетира. Сега Пеевски го рекетира.

АЦ: С какво?

РК: Вчера Първанов с две неща.

АЦ: За консул и Бокова.

РК: Малко ли е?

АЦ: Цацаров с какво го рекетира според вас?

РК: Как с какво? С разследването на военния му министър. С разследването на здравния му министър. С гаврите с вътрешния му министър. Айде – двама са реформатори, ами ГЕРБ? Вътре с войната в ГЕРБ Цветанов и Цацаров са му заклещили вътрешния министър. И тя жената вече взе и нервите да си изпуска. Щото той приятелският огън най-много тежи. Аз това също мога да го кажа.

АЦ: Каква е ролята на Цацаров в тази война и конфликт на Цветанов срещу Бъчварова?

РК: Колко пъти сте видели Цацаров да говори, без да спомене дъщерята на Бъчварова, зетя на Бъчварова?

АЦ: Смятате, че има единомислие във…

РК: Смятам, че има единодействие, което е по-лошо. Така че Борисов да си носи отговорност за този избор на 9 декември (гласуването на конституционните промени). Аз на 7 декември, понеделник, го предупредих точно това, което казвам сега: отваряш врата, която няма да затвориш.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране