12.11.2015 | 0:01
Данъците „уикенд“, „градина“, „ракия“ минаха
Правителството скоро ще въведе и данък „цървули", заяви Михаил Миков

Данъчни облекчения, казани с ракия, данък уикенд и земеделски градини противопоставиха депутатите вчера при гласуването на данъчните закони. Парламентът прие на първо четене промени в няколко закона, внесени от Министерския съвет.

До 70% от данъка върху добавената стойност да може да бъде възстановяван, ако служебен автомобил се използва и за лични нужди, решиха депутатите с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Промяната стана известна като „данък уикенд“, срещу която се обявиха от работодателските организации.

Приетите промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. Законът стана известен като данък „градина“ тъй като засяга малките ниви и дворове и предизвика остри критики сред опозицията. Сега от данък върху имота са освободени всички земеделски земи и горите, с изключение на застроените терени.

Намалява се нормативно регламентираният праг за плащания в брой в страната от 15 000 лв. на 5000 лв. Според вносителите това е мярка за ограничаване на сивата икономика.  В закона за корпоративния данък и в този за ДДС се променя също това, че селските ракиджийници няма да могат да имат съдове за приготвяне на алкохол над 500 литра. Промените гласят още, че само от юни до декември ще може да се вари ракия. Междувременно мнозинството в пленарната зала отхвърли направените предложения от лидера на БСП за промени във връзка с прогресивното подоходно облагане.

Гласувах против, защото с един законопроект от правителството беше направен опит да няма пълноценна дискусия в НС за това накъде върви България, коментира и председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков. В България днес сметката плащат бедните, а дясното управление и фамилиите около него консумират и пият 12-годишното си уиски, със сьомгата, хайвера, а хората нямат възможност да пращат децата си на училище, коментира Миков.

По думите му с приетите промени се затвърждава политиката на вдигане на данъци. През 2010 г. – „данък колиба“, сега – „данък градина“, утре – „данък цървули“, коментира Миков. По думите му, все повече хора разбират, че „тази политика не води България доникъде, че ще доведе хазната дотам, че да вземете на босия цървулите и да ви се наложи да взимате нови и нови кредити, за да загробите България“.

Междувременно депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. В измененията беше записано да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

„За пореден път предлагаме Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие“, заяви още лидерът на БСП Михаил Миков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране