06.03.2020 | 13:39
Дариткова разконспирира Мая като инициатор на екшъна в НС
Шефката на парламентарната група на ГЕРБ нападна и НСО

Грубото (почти безцеременно) отношение на управляващите към протестиращите медицински сестри продължи и след приключването на екшъна с Бойка Анастасова. В Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ и шеф на здравната комисия Даниела Дариткова провидя Мая Манолова като инициатор на вълненията. Освен това нападна БСП, защити се от някои критики по-рано през деня, а и не пропусна да критикува НСО, около която явно се оформя паралелен скандал.

Малко преди изявлението на Дариткова БСП защити протеста. Социалистическият лидер Корнелия Нинова заяви: „Причините посочиха самите медицински сестри: ”Правителството ни лъга една година. Слушаме лъжи, лъжи и пак лъжи”. Първата такава бе произнесена от премиера Бойко Борисов на 10 април 2019г.: „Даваме 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри”. След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6“. Нинова продължи с обзор на скандала, разритикува Дариткова, но колежката й от ГЕРБ бързо върна топката: „Уважаеми колеги, членове на Здравна комисия, не подвеждайте председателката на „БСП за България“. Всички бяхте свидетели в залата, всички бяхме свидетели на това, че протестиращите бяха допуснати от ръководството на Комисията по здравеопазване, защото ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения за това да чуем конструктивни предложения и техните искания, когато са представени по коректен начин. Те нахлуха по време на заседанието на комисията, което не продължи три минути. Самите те заявиха, че се явиха в 16.00 ч., а заседанието започна в 15.30. След приключване на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата, като поискаха контакт само с журналистите. Дори представителите на БСП не влязоха в контакт и не разговаряха с тях“.

После Дариткова каза, че събитията са провокация, част от която е инициативният комитет на неуспялата в столичните кметски избори Мая Манолова. „Те са професионалисти по здравни грижи, но никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях. Регистрирани са като синдикална организация. Диалогът с тях продължава вече повече от една година. Не са в никакъв случай две години, но за съжаление техните искания се променят и не можем да отговорим на всички. Министерството на здравеопазването е изпълнило своите ангажименти във възможностите на закона. Към тези протестиращи представителки се присъедини г-жа Мая Манолова“, заяви Дариткова.

А коментарът й за НСО бе: „Тя е длъжна да осигури реда в сградите на Народното събрание. НСО наистина днес създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа. Аз съм казала, че жената е с нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог с риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания – не може да бъде преценена като стабилна. Една подобна ситуация демонстрира неподготвеност на служителите в НСО. Тези жени са са прекарали цяла нощ в сградата“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране