27.11.2023 | 14:03
Държавата ще плати до 1.6 млрд. лв. дългове на „Топлофикация София“
Пак ще се спасява злополучното общинско предприятие с пари на данъкоплатците

Въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1 600 000 000 лева, по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Това изненадващо предлага правителството в законопроекта за държавния бюджет за догодина, който вече е внесен в Народното събрание.

В първоначалния вариант на проектозакона за Бюджет 2024 подобна разпоредба липсваше. Няма яснота откъде се появява тази огромна сума от 1.6 млрд. лв. задължения на „Топлофикация София“.

По-рано тази година служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че столичната топлофикация е изплатила в периода септември 2022 г. – април 2023 г. 640 млн. лева от своите задължения към „Булгаргаз“. Топлофикационното дружество все още дължи 695 млн. лева на обществения доставчик към 30 април 2023 година. Очакванията на министъра на енергетиката бяха до 1 юли, тоест до края на регулаторния период, тези задължения да намалеят до 640 млн. лева.

На няколко пъти досега е била лансирана идеята държавата да покрие хроничните задължения на общинското дружество „Топлофикация София“ като придобие дял в него. От законопроекта за бюджет 2024 не става ясно дали тази схема ще бъде приложена. Няма информация и в тригодишната бюджетна прогноза, която съпътства бюджета.

Посочва се единствено, че за плащанията по придобиването на вземанията на столичното парно Министерският съвет ще минат през бюджета на Министерството на енергетиката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране