25.10.2023 | 13:47
Денков вдига кръвното от „хранилка на „Лукойл“, започва дела срещу Добрев
“Лукойл” ще платят данъците, които дължат за годините, обяви премиерът

Премиерът Николай Денков вероятно ще съди депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев. Това стана ясно от отговор на въпрос на министър-председателя на брифинг в Министерския съвет днес.

Попитан как ще отговори на обвиненията, че в правителството има хора, които са на хранилка на „Лукойл“, Денков заяви: „По отношение на приказките за хранилки и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Директно, това вече съм го решил.“

Припомняме, че вчера Делян Добрев заяви: Хранилката на „Лукойл“ се оказа доста по-голяма, отколкото ние предполагахме. Оказа се, че на тази хранилка има председатели на парламентарни групи, има членове на кабинета, има министри. За пръв път в историята на България се случва кабинетът, министрите, премиерът и подкрепящата ги партия, която ги е излъчила, да бламират заседание на Народното събрание.“

Преди дни депутатът от ГЕРБ каза и следното: Утре ще внесем отнемане на дерогацията на „Лукойл“, което го правим за трети път. Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за „Лукойл“, който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух.

***

Днес министър-председателят опроверга депутати от ДПС и ГЕРБ, които преди два дни го цитираха след среща в Народното събрание.

„В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. Това, което ясно съм казал, е, че „Лукойл“ са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат съгласно нашето законодателство, и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности. Никога не съм казвал суми от типа на тези, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Така че голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, всъщност е по-скоро дезинформация, отколкото информация. Съжалявам да го кажа. Знам, че има очаквания, но правителството, аз лично, ние трябва да спазваме законите. „Лукойл“ пое ангажимента да изпълни законите така, както са заложени в момента. Това, че някой е направил калпави закони – съжалявам, че ще използвам този израз, не означава, че ние трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания. Трябва да се спазват законите“, каза Николай Денков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране