25.12.2015 | 0:22
Доган екзекутира прислужника си Местан
До конференцията си ДПС формално ще се управлява от триумвират
Капитал

Два часа и половина. Толкова време беше достатъчно Лютви Местан да бъде освободен от лидерския пост в ДПС, председателското място на парламентарната група и изключен от партията. Само ден пък беше достатъчен на медийната машина за мръсни поръчки около депутата от ДПС Делян Пеевски да превърне Местан от партиен лидер в „изменник“ и „предател на българските национални интереси“.

Всъщност политическата съдба на Местан беше решена от мига, в който от пресцентъра на ДПС официализираха критиките на Ахмед Доган към него на новогодишното парти на елита на движението в т.нар. сарай в столичния квартал Бояна. А предколедното свикване на централния съвет на партията беше само формалност. Разбира се, какъвто и да е конфликтът между почетния председаел на ДПС и вече бившия лидер на движението, смяната на Местан можеше да стане на предстоящата само след около три месеца национална конференция на ДПС – форумът, където обикновено партиите избират лидерите си.

Можеше Местан да бъде отстранен и преди това – след например някаква дискусия в движението за лидерството му. Целта на светкавичното му изключване беше за назидание на партийния актив на ДПС – че който дръзне да се противопостави на Доган го чака същата съдба. Беше и показна демонстрация на сила кой всъщност управлява ДПС. Неслучайно телефоните на всички депутати замлъкнаха след като от пресцентъра разпространиха речта на Доган. Никой от централния съвет на движението не посмя да спре пред журналистите след заседанието в боянския сарай в четвъртък, когато беше изключен Местан. Омертата продължи и след това. Примерът беше даден – всеки, независимо на каква позиция е в ДПС, може да бъде нарочен за предател, публично линчуван и смазан, ако Доган реши.

Оттук нататък, който и да оглави ДПС, той ще се съобразява с тези правила. И ще се подчинява. Иначе, както е казал Доган по време на заседанието на централния съвет, „това ще е съдбата на всеки, който тръгне срещу националните интереси“. Освен това изречение на Доган, други мотиви за изключването на Местан не бяха просочени, нито по кой член от устава на ДПС беше отстранен от партията. А решението на централния съвет беше прочетено от служителката на пресцентъра Велислава Кръстева.

До конференцията партията формално ще се ръководи от триумвират – зам.-председателя Рушен Риза, който отговаря за структурите на движението, организационния секретар на оперативното бюро Мустафа Карадайъ и депутата и член на ръководството Четин Казак. Първите двама от години са с влошени взаимоотношения, заради неяснотата кой точно трябва да се занимава с организационната работа в партията – официално натовареният с това Риза или желаещият да върши тази работа Карадайъ. Четин Казак пък най-вероятно ще оглави парламентарната група на ДПС.

Засега неясна остава съдбата на четиримата депутати, които дадоха пресконференция заедно с Лютви Местан в Кърджали, три часа преди екзекуцията на Местан – Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов. Всички те бяха поставени на избираеми места в листите на ДПС на последните парламентарни избори с протекцията на Местан, а бившият лидер на движението и Каймаканов са в приятелски отношения. Неофициално от движението прогнозират, че ако устоят на натиска да се откажат от подкрепата си за Местан, тяхната съдба ще е като на вече бившия председател на ДПС. На този етап не е ясно и какви последствия ще има за другия присъствал на пресконференцията на Местан – Бахри Юмер. Той от години е несменяем председател на областната структура на ДПС в Кърджали и дългогодишен кмет на Джебел.

След отстраняването му Местан заяви, че българският национален интерес от години е свързан с ЕС и НАТО, а не с Русия и не може да бъде обвинен в изправяне срещу националните интереси на България. „Като председател на ДПС и неговите централни партийни органи, както и като лидер на ПГ на ДПС, на първо място съм се ръководил от националните интереси на България и от интересите на нейните граждани – да живеят в свободно, демократично и мултикултурно общество, да се чувстват равноправни в пъстротата и различията си и никой да не бъде отхвърлян или унижаван по етнически, верски или езиков признак. Моя кауза са либералната демокрация и солидарността между всички страни членки на ЕС и НАТО – съюзи, в чието бъдеще вярвам безусловно.“, каза той пред БТА.

Очевидно натискът върху Лютви Местан да спре да коментира отношенията си с ДПС ще продължи. Малко след като решението за изключването му от партията бе скалъпено първото „обвинение“ от безмозъчния тръст на ДПС – че ДАНС ще го проверява за накърняване на националните интереси. Освен него агенцията, в която Доган все още има силно влияние, проверявала и още двама депутати, които бяха заедно с бившия вече председател на пресконференцията му в Кърджали. Нищо чудно в натиска да се включи и подвластната на Доган  прокуратура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране