14.05.2016 | 21:36
​Доган: Комунистите трябва да бъдат извън политическия живот на страната (видео)
В края на 1991 г. той се кълне от трибуната на Народното събрание, че БСП трябва да бъде забранена

Ново видео, доказателство за фалшивите антикомунистически клетви на лидера на ДПС Ахмед Доган показа Евгений Михайлов в предаването си „Минало (не)свършено“ по телевизия BIT. Архивният запис е от юли 1991 г. Тогава Доган не ходеше с тежка охрана и не живееше в Сараите в „Бояна“.

Камерата на Евгений Михайлов го хваща в кадър, след като е посетил палатковия лагера на 39-те протестиращи депутати от СДС и е дал подкрепа за общи действия срещу комунистите. До него пристъпват депутатите Ремзи Осман и Нуретин Мехмед.

„Дано да сме обединени като опозиция, комунистите трябва да бъдат извън периметъра на социално политическия живот на България“, казва Доган пред Михайлов. На въпрос дали на изборите през септември няма да се разиграе отново националният въпрос и етническата карта, представящият се тогава за демократ Доган отговаря: „Да разбира се, това ще бъде един от триковете на БКП, но този път цялата опозиция трябва да им дадем отпор, националният въпрос ще отпадне, ако се реши проблемът с правата и свободите на гражданите“.

В записа се говори, че може да има избори на 29 септември, но реално те се провеждат на 13 октомври 1991 г. СДС печели народния вот и с подкрепата на ДПС съставя правителство, с премиер Филип Димитров. В първите дни на новия парламент Доган се кълне от трибуната на Народното събрание, че БСП трябва да бъде забранена. Само година по-късно обаче, с депесарски и десарски шут сваля първото демократично избрано правителство на СДС и след задкулисни договорки създава кабинета на Любен Беров, известен като правителството на мафията и „Мултигруп“.

1 коментар

  1. Монитор каза:

    Интернационалистът Евгени Михайлов разобличава антикомуниста Аамед Доган. И у двамата – ни срам, ни очи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране