12.01.2024 | 12:58
Доган купи общински земи на безценица, ще строи фотоволтаичен парк
ВЕИ-фирма, свързвана с почетният председател на ДПС, доведе до скандал между движението и "Възраждане" в парламента

Възраждане“ и ДПС влязоха в челен сблъсък в Народното събрание заради спорен проект за фотоволтаични инсталации, зад който се вижда търговски интерес на дружества около Ахмед Доган.

В пленарната зала бяха поканени граждани на казанлъшкото село Кънчево, които протестират срещу предоставянето на възмездно право на строеж на компанията „Джи Ейч Проект“ за фотоволтаичен парк с мощност до 50 Mw.

„Съвсем случайно вероятно управител на фирмата-инвеститор е лице, което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ Варна. Към колегите от ПП-ДБ – това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и онова имение на един почетен председател в Росенец?“, попита от трибуната на парламента депутатът Даниел Проданов от „Възраждане“.

Сделката е одобрена от Общинския съвет в Казанлък, като според Проданов инвеститорът е използвал гласовете на ГЕРБ и БСП, за да получи зелена светлина.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е от ГЕРБ, но общинският съвет е разделен между 7 групи – ГЕРБ (12 гласа), „Алтернативата на гражданите“(7), БСП (6), ДПС (5), Възраждане (3), ПП-ДБ (2) и ИТН (2).

Йордан Цонев от ДПС определи като „фалшиви инсинуации и намеци“ твърденията на „Възраждане“ и сам се ангажира да изпрати сигнал до прокуратурата, за да направи проверка на сделката за ВЕИ-съоръжението.

От „Възраждане“ не съобщиха повече детайли около предполагаемата връзка от фотоволтаиците до Доган, но проверка в Търговския регистър показва, че вероятно имат предвид управителката на „Джи Ейч Проект“ Нина Петрова-Кашкина. Тя е в съвета на директорите на дружество на име „Блу Енержи“, в което 50% от акциите принадлежат на „Делта Епсилон“.

„Делта Епсилон“ е еднолична собственост на „ТЕЦ Варна“. Ахмед Доган притежава 50 на сто от капитала на централата през общата си фирма с Данаил Папазов „Сигма инвестмънт“. Папазов беше министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски, в което ДПС беше коалиционен партньор на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране