14.09.2016 | 22:04
Доган претендира за пристан край морския му сарай
Неразбориите около собствеността, актувана като държавна, трябва да се изяснят идната седмица

Фирма, свързана с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, претендира за собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение в близост до т. нар. морския сарай на Доган, разположен край парк „Росенец“ в близост до Созопол. Документално имотът се води държавен, но според фирмата  „Хермес Солар“ става въпрос за грешното му вписване в кадастралната карта. Фирмата иска от бургаската Служба по геодезия и кадастър корекция на данните, тъй като този пристан бил част от придобитите от дружеството активи на бившата водно-спортна база, която сега е превърната в имение на Доган.

„Искането на „Хермес Солар“ не е одобрено, изискал съм пълната документация от Морска администрация, от „Лукойл Нефтохим Бургас“, която е приватизирала имота, а после го е продала на фирмата „Стрейтлайн“, която пък го е продала на „Хермес Солар“, коментира областният управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод публикация на сайта „Биволъ“. В сряда изданието пише, че Чолаков, излъчен от Реформаторския блок (квота на СДС), действа като „адвокат на фирма от обръчите на КОЙ“ като е одобрил искането за смяната на собствеността само дни след като самият той е актувал терена като държавен.

Чолаков каза, че до седмица очаква да се запознае документално с казуса и ще провери собствеността на съоръжението, както и дали представлява дълготраен материален актив или недвижим имот, за да се реши дали претендираният имот наистина е на „Хермес Солар“. Фирмата прилага в искането си до кадастъра нотариални актове за извършените сделки около съоръжението, част от бившата водна база на „Нефтохим“, приватизирана заедно с рафинерията от „Лукойл“.

Областният управител обясни, че според досега разгледаните от него документи по случая, проблемът се получава при вписването в кадастъра на имот от 9 дка. Тогава южната граница на терена е била изместена, а при изработването на подробен устройствен план подлежащите на регулация два имота са отделени. Единият е от 2 дка – с въпросния вълнолом и съоръжение за връзване на лодки и яхти, и според областният управител неправилно е бил вписан в кадастралната карта, вместо в специализиран регистър на подобни съоръжения. По думите му това съоръжение не било недвижим имот.

Според „Хермес Солар“ пък съоръжението, което е част от бившата гребна база, е вписано в кадастъра като държавно без да има документ за такава собственост. Липсват и инвестиционни намерения от страна на Морска администрация за превръщането му в пристанище, посочва компанията, която се е сдобила с кея на нищожна, според „Биволъ“, цена от свързваната с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев фирма „Стрейтлайн“.

Претендиращото за собствеността дружество посочва също, че спорното съоръжение не представлява пристанище според формулировката на Закона за морските пространства, никога не е присъствало като пристанище в документацията на Морската администрация и никога не е било използвано за такова.

По обясненията на Чолаков на този кей били връзвани навремето лодките на бившата гребна база. Той самият бил актувал съоръжението като държавно на 23 август 2016 г., тъй като го е направил по документи от кадастъра, без да ги проверява. След подаденото на 31 август искане от „Хермес Солар“ за изправяне на грешката в кадастралната карта обаче започнал пълната проверка на случая.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране