18.07.2015 | 6:19
ДПС атакува мен, за да удари Реформаторския блок
ГЕРБ ще бъдат големият победител на местните избори

В България тече частична стабилизация, няма разклащане на политическата система. Страната се стабилизира, тъй като отива към местните избори с предизвестен край – управляващите ще имат още по-голяма печалба, опозицията ще изгуби още повече. Това прогнозира в ефира на бТВ бившият премиер Иван Костов, който сега ръководи „Лабораторията за управление на риска“ към Нов български университет.

„Опозицията ще загуби много гласове, а ГЕРБ ще бъдат големият победител на вота“, смята той. По думите му подобен резултат ще предизвести пълния мандат на кабинета „Борисов“ като друга от причините е и изключително слабата опозиция.

Костов коментира, че Движението за права и свободи (ДПС) води кампания срещу него с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок, което май се получава. „ДПС натрупа огромен опит и израстна много политически след 2001 година. Те ще загубят много след местните избори. Много важно е какво поведение ще има Патриотичният фронт, ако напусне властта, ситуацията ще се промени“, коментира Костов. „ДПС е много близо до ислямистката и неосманистка позиция на Турция, геополитически имат ориентация към Анкара. Движението е близко до Ердоган и Партията на справедливостта“, сподели бившият премиер.

Той обяви, че партията на Местан води кампания срещу съдебната реформа, която не е скришна. Според него това не е начин да се правят конституционни промени. „Не може с буря и с натиск, трябва национален консенсус. Съгласието не може да се изтръгне със заплахи и натиск. Правилна стъпка е да се преговаря“, каза Костов.

Той коментира, че е голям риск новият гуверньор на Българската народна банка Димитър Радев да работи със старите подуправители. „Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на Управителния съвет трябва да бъдат сменени“, отбеляза ръководителят на „Лабораторията за управление на риска“. Той подчерта, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на Централната банка да запази заместниците на бившия управител на финансовата институция Иван Искров. Костов подчерта, че Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа.

Бившият премиер коментира и ситуацията в Гърция. „Големият проблем е дали Гърция при тази влошена политическа конюнктура ще може да изпълни тази тежка програма. А тя води до огромно преструктуриране на администрацията и на начина на уреждането на трудовите отношения. Степента на гаранция и благосъстояние на гърците ще бъде много съществено увредено“, добави Костов.

Той даде пример, че през 1990 и през 1997 г. и ние сме били в ситуацията на Гърция. „Самите гърци не могат да вземат 50 милиарда от тези активи, които ще влязат във фонда. Дали българските власти има защо да помагат, ако вероятността гърците да се оправят не е много висока – това трябва да се прецени добре. Има смисъл да се помага на Гърция, ако има висока гаранция, че страната ще се оправи“, обясни Костов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране