23.04.2024 | 17:26
ДПС купува гласовете на изселниците в Турция с нашите пари
Йордан Цонев и Деница Сачева предлагат нов тип пенсия за репресия

ГЕРБ и ДПС използват последните часове на това Народно събрание да си осигурят подкрепа на изборите в Турция. За целта за трети път в последните 16 месеца народните представители се занимават с пенсиите на изселниците ни там и отварят заради тях Кодекса за социално осигуряване.

След като предните два законопроекта, даващи привилегии за пенсиониране на репресирани изселници, не потушиха недоволството сред тях, сега Деница Сачева и Йордан Цонев директно внасят промени, писани от самите изселници. С тях добавките за репресирани се превръщат в пенсия за репресия, а размерът им се увеличава значително. За разлика от повечето пенсии у нас, тези ще се дават при навършване на възраст за пенсиониране по нашето законодателство, но без грам изискване за стаж и трудова дейност.

Промените са очевидно предизборни – вносителите (засега) не са посмели да ги предложат за влизане в сила по средата на годината и пишат в мотивите, че заради необходимостта от промяна на бюджета, те ще действат от 2025 г. Така единствената цел този законопроект да се внася точно сега остават парламентарните избори.

Новият вид пенсия ще се полага на репресираните, които отговарят на категориите по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Тя се изплаща и на преживелия съпруг, т.е. може да се наследява. По данни на НОИ към края на 2023 г. 6255 души получават такива добавки.

Предлаганите от Цонев и Сачева текстове са предложени за пръв път в подписка на недоволни хора в Турция, макар че те се отнасят и до репресирани в България. Тя беше факт още при предишните промени за репресираните, с които само за тях беше разрешено да си купуват години към действителния стаж за пенсия с недостигащ стаж. Не е ясно защо тогава Пеевски тръгна към други промени, пораждащи дискриминация в кодекса, а не удовлетвори електората в Турция, но е видно от поредния законопроект, че недоволството там е останало.

По сегашните текстове в закона за реабилитация на политически репресираните, държавата им изплаща добавка в размер между 30 и 50% от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст според това колко време са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, лагери и места за задържане. Припомняме, че това се отнася само до политически репресирани, а не до всички. Уловката е, че тези добавки се плащат само към съществуващи пенсии. Част от изселниците ни в Турция обаче нямат достатъчно стаж в България, за да получават пенсия от НОИ. Именно с техния въпрос се занимава вече за трети път парламента – първо в действителния стаж бяха дописани периодите на репресия, а от кумова срама – и казармата. След това на репресираните бе разрешено да си купят до 3 г. към стажа, въпреки че се пенсионират по текст, който не го позволява на нито един друг български гражданин. И това обаче явно не изпълни условията за пенсия по нашето законодателство (с Турция нямаме споразумение за взаимно признаване на стаж).

Така стигаме до днешното предложение на ГЕРБ и ДПС. С него, вече отпуснатите добавки се преформатират в пенсия, а на тези без добавка ще се изплати новата категория пенсия – за репресия. Без да е искано от изселниците, депутатите са добавили от себе си и значително увеличение на размера на пенсията – тя вече ще е между 45 и 75 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

С новите корекции максималната пенсия за репресираните става почти 683 лв. (по средната пенсия за стаж и възраст за март), макар че тя се полага в редки случаи – когато човек е бил репресиран повече от 10 години (120 месеца). Минимално изискване за периода на репресия няма – които са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, лагери и места за задържане за период до 6 месеца имат право на пенсия от около 410 лв. Припомняме, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст – т.е. за изпълнени всички условия за пенсиониране, е 523,04 лв. Наскоро бяха отпуснати друг тип пенсии, несвързани с трудова дейност – на естрадните звезди. За тях максималната сума беше 500 лв., а част получиха по 350 лв.

Според вносителите, промените засягат около 6000 български граждани, сред които 1000 репресирани при насилствената смяна на имената пред 1984-1989 г. Те ще струват около 10 млн. лв. допълнително за 2025 г., като в момента тези добавки са общо за около 11,4 млн. лв., т.е. разходите ще се увеличат двойно.

Предлаганият сега вариант е много по-коректен в сравнение с предишните промени, които нарушиха основни принципи в системата. С това обаче отмяна на предходните промени, част от които са дискриминационни като тази за откупуването на стаж, не се предлага.

Мотивите към законопроекта са кратки, но пък любопитни.

„Част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на ДС през 1989 г. от страната. Това се отнася особено за репресираните за съпротивата им срещу насилствената смяна на имената. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-и век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора“, посочват вносителите.

„През 90-те години на 20-и век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си“, пишат още Румен Христов (ГЕРБ-СДС), Деница Сачева, Йордан Цонев, Севим Али и Елван Гюркаш. Тези обстоятелства, според тях, обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия осигурителен стаж при навършване на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат и да кандидатстват за добавка към пенсията по закона за репресираните. Добавката им се отказва от НОИ, тъй като нямат право на пенсия, към която тя да бъде добавена. Предлаганите промени целят да отстранят тази несправедливост и да осъвременят пенсионното подпомагане на репресираните, тъй като сегашното не съответства на днешните социални и икономически реалности, пишат вносителите.

„Държавата би трябвало да въздаде справедливост, имайки предвид следните обстоятелства, изтъквани от репресираните:

– по време на Прехода много от бившите служители на ДС, борили се преди 1989 г. за „комунизъм“ на база на добрите си изходни позиции са успели да станат едри капиталисти, банкери и милионери;

– не е известен случай, при който репресиран преди 1989 г. да е станал след това едър капиталист, банкер или милионер. Репресираните в съпротивата им срещу тоталитарния режим са били мотивирани от идеали за демокрация и социална справедливост, а не от материални облаги“, пише още в документа.

Източник: Сега. Заглавието е на МИГnews.info

1 коментар

  1. Да се каза:

    забрани гласуването в чужбина, не е справедливо чужди граждани да влияят на изборните резултати. Който иска и има право да идва и гласува в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране