18.04.2016 | 20:36
ДПС не иска да го управлява триумвират, Карадайъ се натиска за председател
Изселници в Турция декларираха подкрепата си за ДПС пред делегация на Движението, която е на посещение в Измир

ДПС да остане с един оперативен председател вместо триумвирата, наложен в края на 2015 г. след отстраняването на Лютви Местан. Това мнение са застъпили повечето областни председатели на ДПС на среща с почетния председател на Движението Ахмед Доган.

Днес в централата на партията се проведе председателския съвет на ДПС – Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак, заместниците им и лидерите на областните структури, за подготовката на Деветата национална конференция на партията на 24 април. Тя трябва да избере председател и Централен съвет (разширено партийно ръководство) на ДПС и да направи промени в устава, особено ако се стигне до избор на съпредседатели на партията.

Председателският съвет е имал по-късно среща с Доган в Боянския сарай, пред когото областните лидери споделили мнението си за бъдещото ръководство на партията. Повечето от тях посочили, че е по-добре да има един оперативен председател и да е ясна отговорността, макар че се чули и застъпници на действащия модел, който Доган оцени на рождения си ден като работещ. Днес той запазил мълчание и само изслушал позициите на всяка областна структура.

Проведените конференции на всички областни организации на ДПС излязоха с идентично решение: „Д-р Ахмед Доган е и си остава единствен лидер, който олицетворява сплотеността и единството“. В словото си на рождения си ден Доган обаче им отговори: „ДПС не е в криза, затова няма да се върна“.

Прогнозите на депутати са, че единият съпредседател на ДПС Мустафа Карадайъ ще продължи да е оперативен лидер. Кандидатурите ще бъдат предлагани на самата конференция на 24 април в зала 3 на НДК. Сондаж сред областните структури показва, че той събира най-голяма подкрепа.

Изселници в Турция декларираха подкрепата си за ДПС пред делегация на Движението, която е на посещение в Измир. Председателят на парламентарната група за приятелство с Турция – депутатът Ердинч Хайрула, депутатите Ахмед Ахмедов, Невин Хасан, Салиха Емин и кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман са на визита в южната ни съседка, съобщи пресцентърът на партията.

Българската делегация провежда и интензивни срещи с наши изселници. Акцентът на темите е върху актуалната политическа обстановка в България, като изселниците декларираха своята подкрепа към водената от ДПС политика.

В програмата на посещението са предвидени и разговори с представители на местните власти в Измир. Делегацията на ДПС ще бъде приета от кметовете на общините Газиемир, Буджа, Борнова, и Конак. Визитата ще приключи с посещение в Голяма община Измир, третият по големина град в Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране