13.06.2022 | 11:10
ДПС: Не сме натискали бутона на Слави Трифонов
Движението смята да прекрои актуализацията на бюджета на второ четене

Учудвам се на тези приказки, че сме натиснали бутон на Слави Трифонов и той излязъл от коалицията. Така става, когато започнат да губят властта определени кръгове. Ако Слави и неговата формация беше проект на ДПС, нямаше да позволим да се ходи на трети избори през миналата година. Имаше тогава всички условия кабинетът да поеме ударите на кризата. А Слави игра тази игра, за да даде време на ПП (“Продължаваме промяната”) да се сформират, да излязат на сцената, да спечелят и да сформират кабинет. ИТН бламираха съставянето на кабинет след изборите през юни. Тогава през цялото време се игра игра против интересите на България”.

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред “Нова ТВ” по повод актуалната политическа ситуация след излизането на ИТН от правителствената коалиция.

Той обаче заяви, че ДПС ще гласува поправките в бюджета:

“На първо четене няма да подкрепим бюджета. Между първо и второ четене обаче даже ще засилим някои неща – пенсии, горивата, (нулев) ДДС за хляба. Ще добавим сума за животновъди, растениевъди и т.н. На второ четене ще мине, но на първо, ако разчитат – ние сме опозиция, няма как да подкрепим”, допълни Цонев.

Според него, въпреки че управляващите отрекоха да са готвили антикорупционен закон, предвиждащ по-лесно конфискуване на имущество, това е вярно.

“Те отричат онзи текст. Но Асен Василев е работил по него, той е писал указанията. Това са груби нарушения на Конституцията и на разделение на властите”, допълни Цонев.

ДПС е готово да отиде на избори, защото “социолозите казват, че рейтингът на новата форрмация драстично е спаднал и ние очакваме народът да ги изведе от властта”. “Те не изпълниха своите обещания. Искаме да няма хаос в управлението. Няма никаква координация и ясна стратегия за преодоляване на кризите. Правителството и политиката му, и липсата на координация усилват кризите. Предлагаме народът да каже още веднъж, защото това е демокрацията. Всички хора да гласуват и да видим одобрява ли народът това, което му се случва от това управление – което освен, че е некомпетентно е и нагло”, смята Цонев.

Йордан Цонев твърди, че премиерът е поел пред европейските структури ангажименти, различни от общата българска позиция за Македония: “Чухме, което казаха западните ни партньори. Казват ни това, което се говори в България – че Кирил Петков поема пред тях ангажименти, които не е обсъждал с нас. Сега разбрахте ли, че е вярно това с паметните записки, за които се говори…”

Това правителство е много опасно, с политиката си засилва антиевропейските и антинатовските настроения в България. То помага на Путин, не някой друг“, каза емоционално Цонев.

Що се отнася до Делян Пеевски той заяви:

“Казусът “Пеевски” е затворен. Отношенията на ДПС с американското посолство и правителство са прекрасни. Ние сме в контакти, в  диалог и те знаят, че подкрепяме всяка инициатива. В Европа знаят всичко за казуса “Пеевски” и за евроатлантическата ориентация на ДПС. Казусът е в съда в САЩ, вече никой не може да се произнася по него, само съдът – той ще каже дали Пеевски е виновен или не.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране