24.07.2015 | 0:07
ДПС превзе съдебната реформа
Договорените промени ще бъдат внесени днес в парламента

ДПС превзе съдебната реформа. Лютви Местан успя да пречупи съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, който през последните два дни често посещаваше стаята на ДПС в парламента, за да се доуточнява и до последно твърдеше, че няма да отстъпи от предложенията си. След петдневни совалки и консултации с партиите в НС, в които активно се включи и премиерът Бойко Борисов, вчера бе постигната договорка да бъде изготвен нов проект.

От ДПС склониха да приемат ключовия текст за политическата квота в двете камари на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесен от правосъдния министър. Новият проект отваря пътя за гласуване на промените с мнозинство от 180 гласа и дава шанс те да бъдат окончателно гласувани през втората половина на септември.

„Атака“ се самоизключи от преговорите още в началото им. Вчера БСП отказа да участва във втория за деня т.нар. председателски съвет. „Няма да има никакви консултации или председателски съвет. Очевидно това е групата, която ще подписва редуцирания проект за промени в Конституцията. Имаме ясна позиция по този въпрос и не искаме да участваме в тази работа“, заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти.
Новината за съгласието между ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ бе обявена от Бойко Борисов.

По думите му новият проект включва разделяне на ВСС на прокурорска и съдийска колегии, пряк избор на членовете на ВСС от съдебната власт, право на Инспектората да проверява имотите на магистратите и да ги следи за конфликт на интереси, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. Запазва се съотношението на професионалната и парламентарните квоти в колегиите. В прокурорската ще бъде 6 на 6, а при съдиите 6 на 5 с превес, каквото е предложението на Христо Иванов.

ДПС успя да спазари почти всичко важно, което поиска. От новия проект отпадат текстовете за свиването на мандата на ВСС, въвеждането на тайно гласуване за кадровите му решения, възможността всеки съд да сезира Конституционния съд, въвеждането на минимална отчетност спрямо държавното обвинение. Беше прието и искането на ДПС преди второто четене на конституционните промени те да бъдат изпратени в Конституционния съд (КС), който да се произнесе по тяхната допустимост. Като се има предвид, че настоящият състав на КС е същият, който преди година и половина изпълни политическа поръчка в услуга на Делян Пеевски и ДПС, почти сигурно е, че и сега ще се съобрази с волята на „възложителя“. Тогава магистратите решиха, че Пеевски може да бъде шеф на ДАНС.

Договорените промени ще бъдат внесени в Народното събрание днес, когато по план трябваше да се гласува проектът на правосъдното министерство, депозиран през май от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ. „Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без това да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен. Това е изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата“, заяви доволен Борисов. Той благодари на лидерите на формациите, които са направили компромиси – ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране