26.03.2018 | 3:31
Драконовски мерки във Варна за срещата ЕС-Турция
Всички силови структури в морската столица са на крак, за да осигурят безопасността на гостите преди и по време на разговорите в резиденция Евксиноград

Засилени мерки за сигурност предприеха власите заради срещата на върха между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. Всички силови структури в морската столица са на крак, за да осигурят безопасността на гостите преди и по време на разговорите в резиденция Евксиноград. От полицията и общината запазиха в тайна част от мерките, които ще предприемат за организацията и охраната на събитието, предаде БНТ.

Градът се подготвя от седмица за визитата на високо ниво. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени и улиците, които евентуално може да се затворят.  Утре преди работната вечеря е предвидена среща между Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, заедно с енергийните министри на двете държави. За отразяване на срещата са акредитирани 120 журналисти. Освен българските, европейските и турски репортери, във Варна ще има три екипа на „Ал-Джазира“, както и китайски и японски.

чаква се европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и Реджеп Ердоган, да кацнат на летище Варна следобед. Първи ще пристигне турският президент – с два самолета и двама готвачи (единият ще опитва храната, а другият ще следи процеса на приготвянето й). Гардовете му вече са във Варна заради предотвратеното неотдавна покушение срещу членове на президентското семейство, съобщи bTV.

Официалните гости ще бъдат транспортирани до резиденция „Евксиноград“, но маршрутът се пази в тайна заради сигурността на участниците в срещата. Според неофициална информация преди да достигнат крайната си точка – кортежите ще преминат по бул. „Княз Борис I“. За момента няма създадена специална организация на движението по време на срещата във Варна.

Разговорите между лидерите на Европейския съюз и турския президент  ще започнат в 19:00 часа. Според турски медии ще продължат около два часа. След срещата ще има пресконференция. Вече е готова огромната палатка, в която ще влязат участниците и представителите на медиите по време на финалния брифинг.

Въпреки лошото време и ниските температури, от седмица екипи на почистващите фирми премахват сухите листа покрай пътя, косят тревните площи и засаждат цветя. Косенето и извозването на тревните площи се изпълнява по график, за да може градът да е почистен за важната среща.  По пътя от Варна до резиденция Евксиноград пък започна ударно пълнене на дупки. Работниците отрекоха да е заради визитата. Шофьорите, трошили колите си месеци наред в същите тези дупки, обаче се надяват на повече подобни събития с глобално значение в града им.

В същото време премиерът Борисов, който вече е във Варна, направи оглед на строежа на важен булевард. По време на срещата той и Ердоган ще обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и мигрантското споразумение от 18 март 2016 година. Турският президент обаче още днес заяви, че няма да направи никакви отстъпки. Това ще бъде второ посещение на турския президент във Варна. През 2012 година, в качеството си на премиер на Турция, той участва в тристранна среща с Борисов и премиера на Катар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране