15.02.2016 | 19:24
ДСБ: Парламентът да разследва партиите на Доган и Местан за връзки с Русия и Турция
Държавата се овладява от кръговете около Доган, Пеевски и Цацаров, категорични са тъмносините

Борисов разбра това, което знаехме още на 9 декември 2015 г. – че имитацията на съдебна реформа ще доведе до дълбока политическа криза. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев на днешната пресконференция в централата на партията. „Днес овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацаров се превръща от вътрешно политически проблем във външно политическа заплаха за българската национална сигурност. За излизане от кризата са необходими спешни мерки за прекършване гръбнака на политическата мафия и прекратяване на намесата на външни фактори в политическия ни живот”, добави Радан Кънев.

По думите му, необходимо е не само спиране на търга за АМ „Хемус”, но се изисква и мащабна акция на службите за сигурност и на отговорните политически сили. Забраната на Доган и Пеевски да ходят в Турция потвърждавала тезата на ДСБ, упорито отричана от премиера, за външнополитически конфликт, който се води у нас.

„Възниква подозрение, че турската страна обслужва вътрешнополитически процеси и се намесва в политиката ни”, заяви Радан Кънев. ДСБ настоява на първо място българското правителство и службите незабавно да разследват и обобщят данните за чуждо влияние при създаването на новата партия на Лютви Местан.

На второ място българското правителство да изиска от партньорските служби – държавите от Европейския съюз и НАТО, включително Република Турция, всички данни за руска връзка на политиците Доган и Пеевски и за поддържани от тях чрез собствеността им в холдинг „Булгартабак” контрабандни канали.

На трето място – данните по предходните точки да бъдат незабавно докладвани на ресорната парламентарна комисия.
На четвърто място – да бъде създадена нарочна анкетна комисия в парламента, която да разследва данните за чуждо влияние върху партиите на Доган и Местан и връзките между ДПС и организираната престъпност.

„ДСБ ще представи предложение за съставяне на такава анкетна комисия заедно с надлежните мотиви единствено на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фронт. В сряда ДСБ и депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок ще предложат мерки за продължаване на съдебната реформа по румънски модел”, заяви още Радан Кънев.

В отговор на журналистически въпрос той каза, че няма да подпишат меморандума между ГЕРБ и Реформаторския блок за продължаване на общото управление.

Радан Кънев смята, че Ирина Бокова е „безнадеждна кандидатура” за генерален секретар на ООН. Причината е, че Източна Европа нямало как да се съгласи да излъчи човек, който не е осъдил комунистическия режим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране