11.02.2018 | 0:01
Джамбазки нарече Ска Келер екстремистка
Скандалните изявления на българските националисти вече са тема в западните медии

Евродепутатът Ангел Джамбазки поде тона от НФСБ и нападна словесно колежката си от „Зелените“ Ска Келер заради критиките й срещу българските управляващи.

„Ска Келер е крайнолява зелена екстремистка, подкрепяща ислямското нашествие в Европа”, заяви той в интервю за Нова телевизия тази сутрин. Коментарът на Джамбазки е по повод изказване на Келер, че е добре цели сирийски общности да се преселват на Стария континент, за да се чувстват бежанците като у дома си, обясни телевизията.

Българският евродепутат каза още, че Келер няма право да се меси в казуса „Пирин”, защото не е добре запозната с темата и „дори не е виждала тази планина”. „Тя е пила кафе с няколко души, които също не са стъпвали в планината”, каза още Джамбазки.

„Аз съм екозащитник ,за мен е важно да браним природата навсякъде по света. Очаквам ЕК да се отнесе сериозно към казуса с Пирин. Ако става въпрос за един единствен нов лифт на Банско, правителството може с лекота да впише това в плана за управление на природния парк. Но не го прави”“, посочи от своя страна Ска Келер. По повод острата реакция на НФСБ и Валери Симеонов срещу нея, тя пак коментира: „Никога не ми се е случвало член от правителството да ме изхвърли от страната си, ако иска да ме изхвърли да дойде и да го направи“. Германският депутат призова всеки един българин да осъзнае, че е нужен баланс с опазването на природата, защото един ден никой няма да може да кара ски.

В петък съпредседателката на „Зелените“ в Европарламента Ска Келер си навлече гнева на управляващите заради критиките си за корупцията в България и участието си в екопротестите в защита на Пирин. Вицепремиерът Валери Симеонов разпрати вчера до български и чужди официални институции и медии протест от името на ръководството на партия „Национален фронт за спасение на България“ под заглавие „Да намажем ските на Ска Келер“.

В писмото, адресирано до българското външно министерство, Европарламента, германското правителство и до германската коалиция „Алианс 90/Зелената партия“, се използват множество обидни квалификации и се настоява за експулсиране на евродепутата с камионетка до Капъкуле.

Скандалът вече стана тема в западните медии. Изказванията за евентуално експулсиране на евродепутата Ска Келер могат да опетнят имиджа на България, която е председател на Съвета на ЕС от началото на годината. Това твърдят неназовани източници от Европарламента пред онлайн изданието Politico. Повод за публикацията на Politico е декларацията, подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, в която НФСБ поиска евродепутатът Ска Келер да бъде обявена за персона нон грата и експулсирана от страната ни.

В декларацията Симеонов определя Келер като „неадекватна“ и я маркира като „зелен джихадист“, отбелязва изданието. От „Политико“ посочват, че причината за реакцията на Валери Симеонов е участието на Ска Келер в протестите срещу изграждането на нови ски писти и лифтове в Национален парк „Пирин“. Пресслужбата на Министерски съвет изпрати вчера вечерта съобщение, в което българското правителство се разграничава от „позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране