04.07.2015 | 0:07
Джихадистите от „Ислямска държава“ отново трошат древни статуи
Унищожили над 2000-годишен лъв в Палмира

Джихадистите от „Ислямска държава” отново публикуваха снимки на момента на разрушаването на древни статуи и артефакти. Вандалщината се случва в древния град Палмира в Сирия. На снимките се вижда как ислямисти разбиват в чукове шест статуи пред погледите на голяма тълпа зяпачи

Групировката твърди, че статуите са били иззети от контрабандисти, които са изтърпели наказанието си – бичуване. Фотографиите се съпровождат с цитати от пророка Мохамед – „Не оставяйте нито една статуя неразрушена и нито една могила неизравнена със земята.”

Директорът на сирийското ведомство по охрана на паметниците Маамун Абдулкарим съобщи преди дни, че „Ислямска държава” е унищожила статуя на лъва от Палмира на възраст от повече от 2 хиляди години. Абдулкарим определи действието като най-тежкото престъпление извършено срещу историческото наследство на Палмира.

Междувременно американската армия съобщи, че при въздушен удар на коалиционните сили в Сирия е убит високопоставен член на “Ислямска държава”, който е помагал при набирането на средства и транспорта на оръжия и доброволци за групировката, предаде Ройтерс. “Смъртта му ще затрудни способността на ИД да включва чуждестранни терористи в боевете в Сирия и Ирак, както и да прехвърля хора и оборудване през границата между Сирия и Ирак”, каза говорителят на Пентагона полковник Джеф Дейвис.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране