02.11.2015 | 1:59
Ей богу – безпрецедент на саботаж от интерес
Банкок, София, привет!

Жени Марчева, bTV: Добро утро и честит празник. Мой гост е Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Добро утро. Честит празник и на вас. Хайде да започнем с една новина – сайтът на президентската институция проработи. Само искам да кажа на нашите зрители, че към 07:30 часа, когато идвах на работа, не работеше, но ето сега, бихме могли в реално време да покажем, че president.bg вече може да се влезе в този сайт. Не, нещо пак не става!

Екатерина Захариева: Хайде пак да пробваме.

ЖМ: Хайде пак да пробваме. Добре, защо се случва това, г-жо Захариева? Как си го обяснявате?

ЕЗ: Добро утро и честит празник на всички. Днеска е наистина страхотен празник, и дай, Боже, всяко време да има своите будители, хората, които ни учат на добри неща, и на това да обичаме Родината си. Ами това се случи няколко часа, буквално час, час и нещо, след като президентът направи своето изявление в петък. Безпрецедент* на интерес от Тайланд към сайта на президентството… над 50 милиона в запитвания и желание за влизане в сайта за по-малко от час. Всъщност, сайтът на президента не е хакнат. Просто това е поради големия интерес, така да се каже, големия трафик, който се предизвиква, е труден достъпът до него, но де факто не е хакнат. Нямаме никакви поражения и успяхме да се справим с тази атака.

ЖМ: Ето, моля колегите да покажат. Аз успях да пробия, сега отново влизам в сайта на президента…

ЕЗ: Просто е по-труден достъпът.

ЖМ: Хайде да се опитам нещо да отворя, да кажем едно от последните изявления на президента. Каква е целта, обаче, на този удар, според вас срещу сайта на президента? Какво трябва да се покаже с това?

ЕЗ: Знаете ли, може би такава, каквато беше в изборния ден. Когато се провежда референдум, в един момент безпрецедентен интерес към сайтовете на институцията, които се занимават…

ЖМ: Ето, без проблем се вижда – „Президентът очаква да бъдат посочени отговорните за проблемите при провеждането на местните избори“. Значи, все пак можем да кажем, че сайтът вече работи.

ЕЗ: Той работеше и в същия ден. Просто наистина е по-труден достъпът. Когато има много интерес към една страница, знаете, че е по-труден достъпът до нея. Предполагаме, че същата (цел), каквато беше и в миналата неделя, когато се проведе референдума. Може би целта беше да се покаже какво е електронно дистанционно гласуване (и че), институциите не могат да се справят с това да опазят сайтовете си. Истината е, че всъщност сайтовете бяха опазени! Просто тогава имаше, наистина, безпрецедент** на интерес, също. Изведнъж, представете си, все едно държава с големината на Щатите и Русия да искат всички да влязат и да проявят интерес, всичките нейни граждани към сайтовете на ЦИК, ГРАО. Това, според нас, беше да покажат… да откажат хората да гласуват за референдума.

ЖМ: Вярвате ли, че ще получите рано или късно отговор дали от ДАНС, дали от някаква друга институция кой е авторът, кой е поръчителят на тези атаки?

ЕЗ: Надяваме се. Осъзнаваме, че е трудно, защото те минават през различни държави, през различни сървъри, които нямат де факто нищо общо с поръчителя в повечето случаи. Осъзнаваме, че е трудно, но се надяваме службите да работят и поне да имат предположения за това. (…)

ЖМ: Моля ви за съвсем ясен и конкретен отговор- имаше ли умишлен саботаж срещу референдума миналата неделя?

ЕЗ: Имаше опит за саботаж, слава Богу – неуспешен, но да, имаше опит. (…)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране