06.02.2018 | 0:01
Ердоган: Аз съм старшият в Европа
Движите се в обратна на ЕС посока, отвърна ЕК

В европейската политика няма по-старши от мен, но Европа е длъжна да изпълнява ангажиментите си към нас така, както Турция го прави, защото ние не можем да продължим сами по пътя си към членството в ЕС, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Той каза това в интервю пред италианския „Ла Стампа“, преди да отпътува за официалната си визита във Ватикана и Рим. Турският лидер подчерта, че макар ЕС да е блокирал преговорния процес за присъединяването на страната му, властите в Анкара настояват за пълноправно членство и други варианти са невъзможни. „Ние очакваме в най-кратки срокове да бъдат премахнати всички пречки пред членството ни, но съпротивата на ЕС срещу извънредното положение в страната и нарушенията на човешките права е предмет на разногласия. ова са вътрешнополитически проблеми и те не би следвало да се обвързват с присъединяването на Турция“, подчерта Ердоган.

Запитан коя е главната тема на разговорите с Папа Франциск, който той проведе вчера, Ердоган посочи статута на Йерусалим и призова Италия възможно най-скоро да признае държавата Палестина. Турският лидер смята да изрази благодарност на римо-католическия Папа за незабавната му реакция по повод кризата с Йерусалим и обръщението му към християнския свят.  По-късно бе съобщено, че разговорът между двамата е продължил около 50 минути в „доброжелателна атмосфера“.

В коментар за военните операции на Турция в Северна Сирия той заяви, Турция не воюва за територии, ще допринесе за целостта на Сирия и турската армия не е в Африн, за да воюва с кюрдските въоръжени отряди, нито с мирните сирийски кюрди, а само с терористите, защото има правото на това.

Запитан за критиките на НАТО по повод сделката с Русия за зенитно-ракетните комплекси S-400, президентът подчерта, че и Гърция е член на Алианса, но има почти същите системи S-300. Освен това Турция планира в бъдеще да произвежда собствени комплекси за противовъздушна отбрана. Именно с това е свързано подписаното неотдавна споразумение на двете турски компании Aselsan и Roketsan с европейския отбранителен концерн Eurosam, отбелязва турският президент в интервюто.

Турция не се движи към членство в ЕС, а в обратна посока, заяви говорителят на Еврокомисията Александър Винтерщайн във връзка с изявленията на Ердоган. „Напоследък виждаме, че Турция се движи в обратна посокаФ, каза Винтерщайн.

В същото време Холандия обяви, че официално отзовава посланика си в Турция и няма да позволи на Анкара да изпрати свой в страната заради влошаване на двустранните отношения. Това стана от миналата година насам, когато Холандия забрани на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да присъства на митинг в Ротердам в навечерието на изборите в Холандия. След това вастите изгониха друг турски  министър и в отговор президентът на Турция Реджеп Ердоган сравни холандците с нацисти, поиска извинение и обеща ответни строги мерки спрямо Холандия. Една от тях стана забраната за връщане в страната на холандския посланик, който през този период беше в отпуска. Двете страни още не са се разбрали как нормализират отношенията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране