30.09.2018 | 0:01
Ердоган настоява за рестарт на отношенията с Германия
Турският президент се изрепчи на САЩ заради санкциите им срещу страната му

За нова страница в турско-германските отношения преговаря турският президент Реджеп Ердоган, който пристигна вчера в Берлин на тридневно посещение. Това стана ясно от статията му, публикувана във в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ по повод започналото му вчера посещение в Германия. „Драматичните събития в света налагат както Германия, така и Турция да отворят нова страница в двустранните взаимоотношения и да оставят настрана разликите и да се фокусират върху своите общи интереси“. Ердоган каза още, че двете страни срещат общи предизвикателства като тероризъм, нелегални имигрантски движения и търговски войни.

„Ние сме длъжни да подобрим отношенията си въз основа на нашите взаимни интереси по разумен начин. Нека да се концентрираме върху нашите общи интереси, общи предизвикателства и заплахите, пред които се изправяме. Що се отнася до нашите разногласия, трябва да запазим всички канали за диалог, да продължим обмена и да покажем максимално съпричастност, трябва да се опитаме да разберем взаимната ни чувствителност“, подчерта турският държавен глава.

В своята статия президентът Ердоган отново призова германските власти да покажат повече солидарност с Турция в борбата срещу терористичните групировки. „Очакваме Германия да разшири подкрепата си за Турция в борбата ни против терористични групировки като ФЕТО, ПКК и Революционна народноосвободителна партия-Фронт, които са заплаха и за германската вътрешна сигурност, и набелязват германски граждани“, казва още турският президент. Той също така предупреди за пропагандни активности на ПКК и ФЕТО в Германия. „Членовете на ПКК и ФЕТО и техните организации използват редица инструменти, включително манипулации, фалшиви новини и саботаж на нашите двустранни взаимоотношения“, казва още Ердоган.

Германия отказва да вземе сериозни мерки против терористични групировки като ПКК и движението на Фетулах Гюлен, които са източник на напрежение между двете страни в последно време.
По време на тридневната си визита турският президент ще се срещне с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, както и с канцлера Ангела Меркел. Теми на преговорите са също отношенията ЕС-Турция, мигрантският въпрос, положението в Сирия.

В Германия живеят над 3 млн. турски мигранти, тя е и основен икономически и търговски партньор на Турция. В 2017 година двустранният търговски обмен достигна 37.6 млрд евро ($43.6 млрд).
Очаква се Ердоган да има срещи с представители на обществени организации и ръководителите на водещи германо-турски компании. В Кьолн той ще участва в церемония по откриване на джамия.
В същото време германският правителствен ръководител Щефен Зайберт заяви, че канцлерката Ангела Меркел ще повдигне и въпроси, белязани с разногласия между двете страни.

Междувременно Реджеп Ердоган бе интервюиран от американската телевизия Пи Би Ес, в което заяви, че политиката на санкции, която САЩ прилага спрямо Турция, е в противоречие с принципите на стратегическо партньорство между двете страни. „Ние сме стратегически партньори на САЩ в рамките на НАТО. Всяка държава, която е наш стратегически партньор, не би било уместно да говори за евентуални санкции срещу своя стратегически партньор. Турция винаги е изпълнявала задълженията си като стратегически партньор, ще продължим да го правим“ каза той.

Той дори обвини правителството в САЩ, че си сътрудничи в Сирия с партията „Демократичен съюз“ (ДП) и коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), обявени в страната като терористични организации. „Наш стратегически партньор работи рамо до рамо с терористични организации, ние не можем да приемем това“, отсече Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране