11.07.2018 | 0:15
Ердоган назначи зет си за финансов министър

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който в понеделник пое и изпълнителната власт в страната си, обяви състава на новото правителство.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени. Прави впечатление, че Ердоган повери най-важното министерство – на финансите и съкровищницата – на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси. След назначението на Албайрак за финансов министър турската лира отчете спад от почти 3% от стойността си. Часове по-рано Турция формално се отказа от фиксирания мандат за управителя на централната банка.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри – бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван.

Трима министри запазват постовете си – Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл. Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната. За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена – Рухсар Пекджан.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук. Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум. За пръв път Турция ще има вицепрезидент. Той се казва Фуат Октай – инженер по образование, специализирал в САЩ, понастоящем е постоянен секретар на Министерския съвет.

Ердоган подчерта, че обявеното от него правителство ще работи за благото на турския народ. Според новите правомощия президентът на Турция има свободата да назначава и освобождава министрите.

Снощи Ердоган направи и първото си посещение в чужбина след изборите. Той посети признатата само от Анкара Севернокипърска турска република в окупираните територии на Кипър. Официалната визита продължи около 2,30 часа, по време на които Ердоган се срещна с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ и т.нар. министър-председател Туфан Ерхюрман.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране