02.10.2016 | 0:01
Eрдоган отново размаха пръст на Брюксел
Президентът на Турция поиска ясен отговор дали Турция ще влезе в Европейския съюз

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от ЕС ясен отговор дали страната му ще стане част от Съюза, предадоха информационните агенции. Той произнесе реч при откриването на новия парламентарен сезон в столицата Анкара. “Настъпи краят на играта”, предупреди Ердоган ЕС.

Според него няма никаква пречка Турция да стане член на ЕС. “Ако ЕС го иска, ние сме готови… Да видим дали те искат да продължат с или без Турция”, каза още той. И отбеляза “това, че ни оставят пред вратата 53 години, свидетелства за намеренията им спрямо нас”. Според Ердоган Европа се държи към Турция като “някой, който не иска да изпълни обещанията”.

Турският президент за пореден път подчерта, че страната му спазва ангажиментите, поети към ЕС. Ердоган припомни, че през октомври трябваше да паднат евровизите за турските граждани, както беше договорено през март т.г. при сключването на споразумението в Брюксел за решаване на бежанската криза. Това обаче все още не се е случило, тъй като ЕК смята, че Анкара не е изпълнила всички поставени й условия за отмяна на визовия режим. В речта си пред депутатите държавният глава подчерта, че октомври е “месец, който ще бъде важен” за отношенията на страната с ЕС.

Ердоган заяви, че “е необходимо” безвизовото пътуване за турски граждани в Шенгенската зона да влезе в сила този месец, както предвижда споразумението от 18 март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране