01.09.2023 | 12:00
Европейската приказка за Левски приключи след първата загуба
Българският тим загуби с 0:2 като гост на германския Айнтрахт Франкфурт

Левски приключи с тазгодишното си участие в европейските клубни турнири по футбол, след като българският тим загуби с 0:2 като гост на германския Айнтрахт Франкфурт. Джесик Нганкам (79) и Елиес Шкири (86) бяха точни за домакините на „Дойче Банк Парк“.

Така Айнтрахт спечели двубоя с общ резултат 3:1 след равенството 1:1 в София.

Айнтрахт изигра силно първо полувреме, което в по-голямата си част премина в половината на Левски. Германците отново, както и в първия мач, атакуваха предимно по крилата с пробиви до аутлинията, но центриранията не доведоха до удари. На няколко пъти централните бранители изчистиха топката, а веднъж Жереми Петрис подложи крак преди удар на Ерик Ебимбе от чиста ситуация.

Единствено Омар Мармуш получи реални шансове за гол, но и в двата случая ситуациите един на един с Пламен Андреев бяха спрени със засади. В първия мароканецът вкара, а във втория вратарят на „сините“ спря удара.

Левски залагаше на контраатаки и още в началото на мача една от тях се получи. След грешка в защитата Уелтън бе изведен по лявото крило, навлезе в наказателното поле и стреля, но ударът му бе блокиран. Друг шут на Цунами отдалеч също попадна в тялото на защитник на Айнтрахт.

Домакините от Франкфурт направиха две много добри положения още на старта на второто полувреме. Грешка на Петрис подари топката на германците в наказателното поле, но два поредни удара бяха блокирани. Секунди по-късно френският бранител на „сините“ бе прехвърлен и Ерик Ебимбе стреля от малък ъгъл. Топката обаче премина покрай гредата.

Айнтрахт продължи да доминира и стигна до логичен гол в 79-ата минута. Марио Гьотце бе изведен зад гърба на защитата на българите и подаде бързо към непокрития в наказателното поле Джесик Нганкам. Германският младежки национал, който се появи на терена 9 минути по-рано, бе точен с едно докосване – 1:0.

Айнтрахт стигна до гола с човек повече на терена, тъй като Рикардиньо получаваше медицинска помощ край тъча. Той получи аркада след удар с ръка на съперник, но ситуацията не бе свирена в полза на Левски.

Българският тим се хвърли в атаки в следващите минути, но удар на резервата Асими Фадига бе блокиран. Айнтрахт организира контра и отбеляза втори гол. Нганкам изведе Елиес Шкири (86) срещу Андреев и той преодоля българския страж за крайното 2:0.

Това бе първо поражение на „сините“ през този сезон в евротурнирите. Левски спечели два пъти срещу македонския Шкупи, след което отстрани израелския Апоел Беер Шева с равен и победа.

„Бяхме надиграни през първото полувреме и Айнтрахт задържа инициативата през второто. Не ни се получи днес играта. Губехме лесно топката и нямахме добри подавания. Не искам обаче да критикувам играчите, може би това са нашите възможности на този етап. Просто отборът на Айнтрахт е по-добър и по-бърз с топката. Чисти положения обаче нямаха преди гола“, призна треньорът Николай Костов за Диема Спорт.

„Жалко, че не стигнахме до продължения, но това е футболът. Съжалявам за това, което се получи.
Още през първото полувреме започнахме с дълги подавания, което не бяхме предвидили. Още веднъж ще кажа, че не излизахме добре от пресата и губехме бързо топката. Това смути играчите ни.

Имаме си цели във вътрешния шампионат. И там също ще има игри, които няма да се получават. Въпросът е да си запазим играта и да разчитаме на нашия си футбол. Говоря и за фаза защита, и за фаза атака“, завърши Костов.

„Левски трябва да се гордее с представянето си в евротурнирите, заяви капитанът на отбора Андриан Краев след мача.

„Разочарованието сега е огромно, но като цяло трябва да се гордеем с представянето ни в турнира. Не знам какво не ни достигна. По-скоро техният опит и класа си казаха думата. Допуснахме едно пропукване и това ни коства мача“, заяви Андриан Краев, цитиран от Левски ТВ.

„Насочваме погледи към първенството и мисля, че можем да се борим за шампиони. Чака ни мач след два дни и трябва да превключим натам. От евротурнирите можем да извлечем само позитиви, които ще използваме в първенството“, завърши Краев.

Футболистите на Левски трябва да вдигнат главите и да продължат напред, заяви вратарят на отбора Пламен Андреев, цитиран от Левски ТВ.  „Разочарованието е голямо, но няма какво да направим. Трябва да вдигнем главите и да продължим напред. Вече сме догонващи в първенството и трябва да вземем максимален брой точки. Левски загуби, защото им дадохме инициативата. Айнтрахт е голям отбор и видяхме разликата. Поне знаем, че не сме толкова далеч от истината. Определено тези двубои обаче ни дадоха самочувствие. Отпаднахме с голове в последните минути.

Дадохме всичко, вярвахме, но не се получи. След няколко дни имаме тежък мач с Хебър и трябва бързо да превключим. Трябва да се извиним на феновете за представянето ни. Борихме се за всеки метър от терена, но през второто полувреме паднахме физически и Айнтрахт взе инициативата.
Утре ще мислим на трезва глава какво сме постигнали и какво – не“, заяви Андреев.

„Гордея се с целия отбор. Последните няколко дни не бяха лесни нито за тези момчета, нито за останалите хора в клуба. Видяхме какво можем да постигнем като отбор. Не само че не сме се съмнявали в тази победа, а и напълно си я заслужихме. Фокусирани бяхме върху нещата, които ни правят силни“, заяви треньорът на Айнтрахт Дино Топмьолер.

„Като цяло обаче това бе товар на раменете ни, тъй като за клуба и за феновете бе важно да влезем в групите. Видяхте каква атмосфера се получи – направо тръпки да те побият. Радваме се, че направихме тази стъпка напред заедно с привържениците на Айнтрахт“.

Елиес Шкири вкара втория гол и призна, че срещу Левски е било трудно. „В началото не беше лесно. Натиснахме ги и правехме добри неща, видя се накъде се е запътил отборът ни. Вкарахме късно и чувството бе още по-приятно, тъй като тези голове бяха много важни. Заслужихме си победата и се радвам, че вкарах“, заяви той.

Асистенцията за Шкири бе на Джесик Нганкам, който отбеляза първия гол.
„Много, много съм щастлив. Класирахме се и чакам с нетърпение жребия, за да видя кой ще ни се падне. Играхме добре, бяхме търпеливи и в края бяхме и възнаградени. Целта бе да играем в Европа, така че искахме да се придържаме към плана на треньора. Той сам ми каза преди да вляза, че ще вкарам победния гол“, каза германският младежки национал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране