20.11.2023 | 11:03
„Файненшъл таймс“: Безнаказаните прокурори и руското влияние спират България за Шенген
Балканската страна остава основна зона за операции за руските агенти според хора от оръжейната индустрия

Корупцията сред българските прокурори и липсата на разследване на тяхното престъпно поведение са на видно място в докладите на Европейската комисия. Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, цитирани от няколко столици в ЕС, за блокиране на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това твърди „Файненшъл таймс“ в обширна публикация за България, в която оръжейният търговец Емилиян Гебрев казва, че саботажите срещу обекти на неговата компания „Емко“ продължават и след нахлуването на Русия в Украйна. Той дава пример с експлозия от 2022 г. и пожар в Карнобат през тази година. Подобни инциденти имало и при други производители на въоръжение без властите да разследват обстоятелствата, продължава той.

„Руснаците много се интересуват от нашите съоръжения и хората, които ги обслужват“, казва български официален служител, пожелал анонимност. „Въпросът е как българските власти могат да защитят индустрията и лицата, собственици в тази индустрия. Неуспешни разследвания, унищожени доказателства – това е проблем. Кой разследва прокурорите?“

Гебрев продължава: „Няма никакъв резултат по нито едно от повече от дузина дела, свързани с руски терористични актове и шпионска мрежа в България. Всички разследвания са спрени или замразени и нито едно не е стигнало до съда.“

Заглавието на статията е „Руски убийци и диверсанти действат срещу българската оръжейна индустрия, твърди магнат“, а илюстрацията до заглавието е от военно изложение, на което президентът Румен Радев разглежда щанд със снаряди за танкове, пред който е застанал Гебрев.

Ето още откъси от статията:

  • Руската намеса, която обхваща и политическите партии, и медиите, застрашава нарастващата амбиция на България да увеличи производството на оръжия и боеприпаси съветски стандарт, използвани от Украйна и клиенти в развиващия се свят, според анализатори и правителствени служители.
  • Балканската страна (…) остава основна зона за операции за руските агенти, според Гебрев и други хора от индустрията. Те казват, че проникването е особено остро в прокуратурата и службите за сигурност.
  • „Прокуратурата и предишното ръководство на ДАНС участваха в системно и масово прикриване на . . . диверсионните действия на руските оперативни служители, включително експлозиите в нашите складове и опита за отравяне с „Новичок“, казва Гебрев.
  • ДАНС заявява, че наскоро е „предприела редица мерки“ за ограничаване на руското влияние и е разкрила „безпрецедентен брой случаи“… на руската зловредна шпионска дейност“.
  • Веселин Иванов, говорител на българската прокуратура, казва, че обвиненията за руско проникване „категорично не са верни“ и че новото ръководство е решено да реформира институцията, прокурорите са документирали „престъпната дейност“ на агентите на ГРУ и са ги подвели под наказателна отговорност, но тъй като Русия не екстрадира своите граждани, „нямаше начин [да бъдат изправени] пред правосъдието“.

От „Файненшъл таймс“ са разговаряли и с министъра на отбраната Тодор Тагарев, според когото правителството разчита оръжейната индустрия – и в значителна степен производството на муниции – да стимулира икономическия растеж. Пред изданието български официални лица изчисляват, че около 40 процента от куршумите и снарядите, използвани от Украйна срещу руската агресия, са произведени в България, както и че близо 5% от БВП се създава от оръжейните продажби.

Тагарев обяснява и за известната от миналата година схема – въоръжение се изпраща към съюзници в НАТО за заместване на техните муниции, изпратени бързо за украинската армия.

Експерти посочват, че „Емко“ е една от малкото компании, които произвеждат 125-милиметрови танкови снаряди извън Русия по съветски стандарт, които украинските сили все още използват за старите си танкове. Подобни специфични способности може да са сред причините българският производител да е обект на опити за саботаж.

Българският ВПК постепенно преминава към натовски стандарти, но проблемът с руското проникване и безнаказаността на прокуратурата карали западните производители да се въздържат да споделят своите технологии, пише още „Файненшъл таймс“, цитирайки бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Има рискове България да получи западно ноу-хау. Трябва да реформираме спецслужбите. [Съюзниците от НАТО] няма да ни се доверят, ако не можем да защитим [тяхното] ноу-хау“, обяснява Шаламанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране