12.03.2024 | 11:34
Фалира компанията, обещала на Кирил Петков да строи завод за електромобили в България
Next e.Go Mobile не успя да намери финансиране и поиска да бъде обявена в несъстоятелност

Германският производител на електрически автомобили Next e.Go не успя да намери финансиране и подаде молба пред съда за обявяване в несъстоятелност. Това се случва за втори път (първият беше през 2020 година), като от компанията обявиха, че причината за това е „неблагоприятна пазарна среда“, съобщават медиите в Германия.

Молбата за обявяване в несъстоятелност е подадена в съда в Аахен (Германия), а начело на Next e.Go е назначен синдик. Той ще трябва да прецени дали производителят може да бъде преструктуриран или ще бъде обявен в несъстоятелност. Служителите на компанията са били уведомени в края на миналата седмица за случващото се, както и за стъпките, които ще бъдат предприети.

Според официалното изявление на Next e.Go до тази ситуация се е стигнало  заради „неблагоприятно развитие на индустрията на електрическите автомобили и нестабилносп на капиталовите пазари“. Производителят на електромобили изпитва сериозни финансови трудности от доста време, а опитите за намиране на нови инвеститори, както и за сливане с други компании не успяха. През 2022 г. обяви, че започва прием на поръчки на нов модел – е.wave X, но той така и не се появи на пазара.

Две години по-рано тогавашният министър на икономиката Кирил Петков и председателят на борда на директорите на Next.e.Go Mobile Али Визваеи подписаха меморандум за строителството на завод за електрически автомобили в Ловеч. Инвестицията на германския стартъп трябваше да бъде на стойност 140 милиона евро, като се предвиждаше у нас да се произвежда първият модел на марката – e.Go.Lifе.

През 2023 година обаче планираното сливане с американската компания Athena Consumer Acquisition Corp и излизането на фондовата борса в Ню Йорк с цел привличане на капитали се провали. Именно листването на борсата трябваше да осигури средства за строителство на завода за електромобили в Ловеч.

Компанията искаше да строи завод в Ловеч, а след това и в македонския Тетово. Германският стартъп за електромобили Next e.Go Mobile трябваше да инвестира 140 млн. евро в завод за производство на автомобили в България, съобщи тогавашният министърът на икономиката на страната Кирил Петков през юли 2021-а.

Петков добави, че правителството ще предостави общо 34 млн. евро за подкрепа на Next e.Go Mobile на три транша. Първият транш трябваше да бъде изплатен, когато компанията започне да произвежда своите електрически автомобили, а последният, когато продажбите й достигнат 20 000 автомобила годишно. Планираше се фабриката в Ловеч ще бъде изградена в индустриален парк от над 160 000 кв.м, с над 65 000 кв.м покривна площ. А когато заводът достигне пълен капацитет, на всеки 15 минути по едно превозно средство да напуска поточните линии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране