04.03.2019 | 0:01
Financial Times: Правилната жена за поста главен прокурор на ЕС
Румънското правителство бързо се превръща в сериен насилник на нормите и ценностите на ЕС по отношение на върховенството на закона

Мнозинството от правителствата на ЕС, подкрепени от основните политически партии на Европейския парламент, често изразяват силна позиция в защита на съдебната независимост и върховенството на закона. Сега е време те да вкарат думите си в действие. ЕС е в процес на назначаване на първия ръководител на новосъздадената Европейска прокуратура. Те трябва да изберат най-квалифицираното лице за тази работа. И то е Лаура Кьовеши , смел и уважаван прокурор от Румъния.

Има няколко отлични аргумента в полза на г-жа Кьовеши. Например румънското правителство бързо се превръща в сериен насилник на нормите и ценностите на ЕС по отношение на върховенството на закона и яростно се противопоставя на нейното назначаване.

Кьовеши води борба, трудна и понякога самотна, срещу дълбоко вкоренена политическа корупция в родината си.

Назначена за ръководител на румънската дирекция за борба с корупцията през 2013 г., г-жа Кьовеши помогна да бъдат издадени многобройни присъди срещу правителствени министри, депутати и кметове за измами, злоупотреби с власт и други престъпления. Нейната неуморна работа й спечели уважението на партньорите на Румъния

Усилията на г-жа Кьовеши вдъхновиха милиони от нейните сънародници. Но тя бе възнаградена с враждебността на сегашното правителство на социалдемократите и Ливиу Драгня, силния човек зад него. Правителството я детронира от длъжност през юли 2018 г., като се впусна в това, което може да бъде описано само като нагло, непростимо нарушение на правилата на ЕС за свобода на съдебната власт.

Все пак е окуражаващо, че две комисии на Европейския парламент препоръчаха Кьовеши да бъде назначена за главен прокурор на ЕС. Това обаче засега не значи нищо. Окончателното решение трябва да бъде взето съвместно от Европейския съвет, който групира националните правителства и законодателя на ЕС. Румънското правителство оказва натиск върху съвета.

Нейното назначаване ще постави лидерите на ЕС в позицията на пренебрегване на силно изразените желания на правителство, което окупира шестмесечното ротационнo председателство на ЕС. За щастие обаче, навиците на ЕС за компромис и уважение към волята на една държава-членка не винаги преобладават. През 2017 г. лидерите на ЕС отхвърлиха възраженията на националистическото полско правителство и направиха правилната стъпка, като преназначаха Доналд Туск за председател на Съвета на ЕС. Сега те трябва да покажат подобна решителност и да дадат работата на Кьовеши.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране