03.01.2017 | 22:02
Фойерверките за Нова година отровили въздуха в Германия
Смогът в китайската столица принуди властите да спрат движението по 6 магистрали

Новогодишните фойерверки са допринесли за замърсяването на въздуха в много големи германски градове до опасни нива, съобщи Би Би Си, като се позовава на местната преса. В Мюнхен за кратко в центъра на града нивото на фините прахови частици е било 26 пъти над нормата от 50 микрограма на куб.м. Фойерверките по празниците са замърсили атмосферата с близо 4000 т фини прахови частици, сочат национални данни от статистиката. Това се равнява на 15 на сто от годишното замърсяване от автомобилните вредни емисии. Данните за пореден път предизвикаха обществена дискусия дали да не се забранят частните партита с фойерверки.

При изстрелването им се отделят големи количества прахови частици и метални йони като магнезий например. Повишават се нивата и на азотния двуокис и на серния двуокис. Германците са похарчили 100 млн. евро за фойерверки за тази Нова година, сочат официални данни, цитирани от “Зюддойче цайтунг”. На 1 януари 2017 г. емисиите на частици PM10 във Франкфурт стигнали 385 микрограма при норма от 50 микрограма, във Висбаден – 503 микрограма, в Баден-Вюртемберг – 534 микрограма на куб.м. Рекордът обаче е в Мюнхен, където нивото стигнало 1346 микрограма.

Фойерверките се свързват с високи нива на замърсяване на въздуха и другаде по света, припомня Би Би Си. В Делхи, където въздухът бездруго е замърсен, нивата на фини прахови частици се удвоиха по време на празненствата за празника на светлината Дивали в края на октомври.

В София също нивото на замърсяване на въздуха вчера бе доста над нормата, показаха данни на измервателните станции в българската столица, публикувани на сайта на общината. В определени часове замърсяването било 9 пъти над нормата.

Смогът в китайската столица принуди властите да спрат движението на МПС на 6 магистрали, предаде БГНЕС. В момента в Пекин е в сила повишена заплаха за замърсяване на въздуха и е обявен оранжев код. Концентрацията на опасните за здравето фини прахови частици във въздуха в китайската столица достига 400 микрограма на куб. метър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране