05.03.2019 | 13:07
“Газпром” обърна гръб на газовия хъб “Балкан”. Леден душ за Борисов след думите на боса Алексей Милер
Всички наши газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план, каза шефът на корпорацията
Руският гигант „Газпром” не планира да участва в газовия хъб „Балкан“ в България. Това пише ТАСС като цитира изявление на президента на газовия холдинг Алексей Милер пред репортери след срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му колега Бойко Борисов.

В понеделник премиерът Бойко Борисов каза след срещата си с руския премиер Димитрий Медведев, че трябва да забравим понятията “Южен поток” и “Турски поток” и да говорим за газов хъб “Балкан”. Днес пред Нова теленизия министър Теменужка Петкова обясни, че България ще изгради липсващата инфраструктура по трасето за „Турски поток” – 484 км.

„Газпром” не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план”, каза Милер.

България иска да изгради Балканския газоразпределителен център на своята територия, като т. нар. газов хъб „Балкан” бе включен в списъка на проектите от „общ интерес” на Европейския съюз през ноември 2015 г.

Планирано е в България да се складира и преразпределя природен газ към бъдещите газови връзки със съседните страни. В средата на февруари 2017 г. Европейската комисия отпусна на България около 1 млн. евро за проучване на осъществимостта на проекта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране