05.07.2017 | 17:19
ГЕРБ атакува Съюза на съдиите със закон
По примера на Путин се предлага се да се спре финансирането на съсловни организации отвън

Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха в парламента множество промени в Закона за съдебната власт, засягащи професионалните организации на магистратите, както и дейностите, несъвместими с работата им. Поправките са съшити с бели конци и очевидно са насочени срещу единствения критик от съдебната система – Съюзът на съдиите.
Вносителите на промените са председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти), Христиан Митев („Обединени патриоти“), Анна Александрова и Иглика Събева (ГЕРБ).

Въвеждат се конкретни разпоредби за имуществото на професионалните сдружения. Изрично се посочва, че негови източници могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. Същите изисквания се предвиждат и за организациите на съдебните служители. „Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма“, категорични са управляващите. И се аргументират: „Самите ограничения на практика са в обществена полза, защото гарантират свободно сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма, освен от техните членове“.

Премахва се възможността магистратите да се включват в управлението на професионалните сдружения на други юристи, както им позволява сега законът. Причината е, че това позволявало „участие в дейности, които накърняват независимостта на магистрата“. Законопроектът предвижда и екстри – бонуси за членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) при приключване на мандата му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране