05.07.2018 | 20:50
ГЕРБ дава летище „София“ на Турция

Подготвя се концесията на летище София да бъде спечелена от съседна на България държава. За това предупреди на брифинг в парламента говорителят на ПГ „БСП за България“ Елена Йончева.

На въпрос коя страна става въпрос, тя уточни, че държавата е южна съседка на България. Йончева напомни, че след няколко месеца Турция се готви да открие най-голямото летище в света в eвропейската част на Истанбул. Според нея Турция няма основание да има конкурентна аерогара в близка до нея държава. Ако бъде отдадено на концесия, има опасност българското летище да се превърне в помощно, предупреди народният представител.

БСП ще обжалва във ВАС отказа на правителството да предостави на парламента условията за отдаването на концесия на летище София, обяви Йончева. Тя припомни, че МС и Министерството на транспорта отказаха да предоставят информация за условията за предоставяне на аеропорта за експлоатация. Не получихме и докладите и анализите, които Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са направили за състоянието на летището, добави Йончева. Тя определи това като неприемливо. Според нея случилото се показва, че концесията е нагласена и има предварително избран победител. Йончева припомни, че летище София е печелившо, и запита кое налага отдаването му на концесия.

БСП подготвя законодателни промени, с които подобни процедури да бъдат забранени за фирми и дружества, които представляват национална сигурност, а летище София е такъв обект, подчерта народният представител. Получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на аеропорта, които са били заплашвани да мълчат, за да не бъдат уволнени още сега, както и за увеличение на цените на услуги, каза говорителят на парламентарната група на левицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране