28.10.2019 | 10:25
ГЕРБ губи и Ямбол. Славчо Атанасов на балотаж със Зико в Пловдив
Управляващата партия печели на първи тур в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора

ГЕРБ спечели на първи тур в градовете в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора, съобщи БНР.  Управляващата партия е сред подкрепящите формации и на спечелилите пореден мандат кметове в Кюстендил и Монтана. В Кърджали с малко над 60% печели дългогодишният кмет на ДПС Хасан Азис. Трудни балотажи предстоят в градовете София, Пловдив, Ловеч, Благоевград, Сливен, Шумен, Русеу, Смолян, Плевен.

Балотаж ще има в Ямбол тази неделя. По данни на ОИК – Ямбол, кандидатите, които отиват на втори тур са бизнесменът Валентин Ревански, издигнат от партия „Пряка демокрация“ – 39.22%, и кандидатът на „БСП за България“ Катя Георгиева – 21.80%. Кандидатът на ГЕРБ и областен управител на Ямбол Димитър Иванов има 3645 гласа или 17.43%, а досегашният кмет Георги Славов, който се кандидатира за четвърти мандат като независим – 2831 гласа или 13.54%. Данните са от обработени 79.61% протоколи на секционните комисии, съобщава „Фокус“.

За Валентин Ревански се появи информация, че е братовчед на кмета на Белица Радослав Ревански от ДПС.

Паралелното преброяване опроверга екзит половете в Пловдив – по последни данни Дани Каназирева остава назад, а на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров отива бившият кмет Славчо Атанасов (ВМРО/НФСБ). Димитров води с 37.49%, Атанасов взима 16.23%, а Каназирева остава с 11.66%, съобщи късно снощи Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. Разликата между Славчо Атанасов и Дани Каназирева се увеличава. От 50 секции едва в няколко тя води пред Атанасов с по няколко гласа, а в някои секции дори е четвърта зад кандидата на БСП Николай Радев.

Славчо Атанасов очакваше от самото начало този обрат. В Пловдив фактите показват, че данните се променят в хода на действителното броене на бюлетините, заяви той още в първото си изявление. Атанасов посочи още, че Пловдив е рекордьор по недействителни бюлетини.

Вчерашните данни от екзит половете, че Дани Каназирева е втора, бяха възприети като една от изненадите на изборите. Каназирева обяви, че се чувства морален победител от надпреварата за Пловдив. „Дали втора или трета, аз успях да покажа на огромни партии с милиони левове, с медии и социологии как когато работиш, когато си последователен, можеш да спечелиш. Аз знам, че ако има честни избори, аз ще бъда на балотаж“, каза тя в първото си изявление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране