04.07.2018 | 21:12
ГЕРБ И ДПС пробутаха медийния закон „Пеевски“ без обсъждане

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС подкрепиха на първо четене медийния закон „Пеевски“. Законопроектът получи подкрепата на 92 депутати. Изходът от гласуването подсказа, че документът е бил предварително договорен, независимо, че не е обсъждан в никакви комисии.

Законопроектът бе депозиран в НС преди 5 месеца, а вчера внезапно влезе в дневния ред по процедурата, според която всяка първа сряда на месеца опозицията има право да внася свое предложение. Водещият заседанието Нигяр Джафер „пропусна“ да поиска изписване на таблото на гласовете по групи, каквато е практиката. Мястото й на председателстващ пък й беше отстъпено ритуално от парламентарния шеф Емил Христов, който ръководеше заседанието до гласуването.

По-късно Йордан Цонев от ДПС обясни пред журналистите, че само от БСП са гласували „против“ и „въздържал се“, всички останали били „за“. Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за полученото в предходната година финансиране, неговия размер и основание, както и данни за източника на парите. Вносителите правят уточнение, че финансиране е всяко безвъзмездно получаване на пари или имущество, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити. От текста става ясно, че Делян Пеевски като вносител има предвид изданията, които получават грантово финансиране, с които медийната му групировка е във война.

Основната защита на проекта направи съпартиецът й Йордан Цонев. Според него въвеждането на регламент за собствеността и финансирането на медиите щяло да доведе до изсветляване на зависимостите, законът не бил в защита на Пеевски.

Не мога да подкрепя законопроекта за задължителното депозиране на печатни издания, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността, заяви  зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна.

Според него с документа се казва, че в държавата има хора, които могат да правят каквото си поискат, и никой, дори и НС, не може да реагира. Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса, и то често пъти в недопустими размери, обясни Кутев. Той подчерта, че няма как да убеди своите избиратели, че депутатът Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика. Социалистът уточни, че законопроект би имал своите цели и е щял да е във вярната посока, ако зад него не стои медиен издател като Пеевски. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Пеевски е предизвикателство към обществото, подчерта Кутев. Той предположи, че ако законопроектът мине, заглавието в някои вестници ще бъде: „Парламентът подкрепи Пеевски“, което било достатъчно, за да се срине цялата среда на НС.

„Парламентът (ДПС, ГЕРБ и патриотите) узакони разбирането на Делян Пеевски за свободата на словото. Време му е да се разпусне!“, написа във фейсбук депутатът от „БСП за България“ Милко Недялков след скандалното гласуване. Вежди Рашидов от ГЕРБ предложи срокът между първо и второ четене на законопроектът да се удължи на 4 седмици, което означава, че той ще влезе отново в пленарната зала след лятната ваканция на НС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране