15.02.2018 | 13:16
ГЕРБ поискаха оставката на Валери Жаблянов заради Народния съд
Заместник-председателят на Народното събрание е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на социалистическата партия

ГЕРБ поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов. Управляващите призоваха социалиста да понесе политическа отговорност заради декларацията от името на БСП, в която Народният съд се описва като „неизбежно и необходимо правосъдие“. „Ако исканата оставка не бъде подадена, още утре в 9.00 часа сутринта, народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента“, заканиха се депутатите от управляващата партия.

„От изявления на представители на ПГ на БСП, вчера стана ясно, че заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на социалистическата партия, според която т. нар. Народен съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ. В същото време припомняме, че господин Жаблянов не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди две седмици, господин Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, гласи още декларацията на ГЕРБ

Исканията на управляващата партия идват ден, след като премиерът Бойко Борисов разкритикува позициите на БСП. „Да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно“, възмути се Борисов. И добави: „Ще ги подмина с мълчание техните думи, но не хубаво да говориш за хилядите българи убити, не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите“.

По-рано социалистът Жельо Бойчев съобщи, че в БСП обмислят да накажат Жаблянов. Бойчев обаче заяви, че написаното от Жаблянов „не може да се счита за официална позиция и не ангажира партията”. Във вторник (13 февруари) ръководството на левицата взе решение да излезе остра позиция срещу провеждането на Луковмарш. В нея Народният съд от 1945 г. бе описан като „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.

Текстът „Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“ обаче мистериозно изчезна от декларацията на БСП, която първо бе изпратена до медиите, а впоследствие „редактирана“ и пусната на сайта на червената партия.

От „Позитано“ 20 обясниха, че авторът на текста е изразил „лично мнение“, което не е мнение на партията. Но така и не казаха официално кой е той. Оказа се, че заместник-председателят на Народното събрание и зам.- шеф на БСП Валери Жаблянов е авторът на текста. Това призна неговият съпратиец и колега в парламента Александър Симов.

Валери Жаблянов наскоро се забърка в още един скандал. В Деня за почит към жертвите на комунизма той настоя от парламентарната трибуна да се почетат и жертвите на фашизма, партизаните и убитите без съд и присъда. Заради създалата се суматоха около исканията му се наложи на два пъти да се обявява едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране