30.07.2018 | 20:12
ГЕРБ се втурна да спасява Царските конюшни

Прокуратурата не изключва умишлен палеж, за министъра на културата инцидентът не е случаен

Управляващите най-накрая се втурнаха да спасяват изгорелите Царски конюшни. Разпореждане сградите да получат статут на културна ценност възможно най-скоро е дал министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет.

По повод пожара в имота на премиера са докладвали министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова. В съвещанието са участвали и вицепремиерът Томислав Дончев, и зам.-кметът Тодор Чобанов.

Борисов настоял за пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара, съобщиха от МС.

Междувременно самият Банов заяви в тв интервю, че Царските конюшни ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение, но призна, че ходът му е продиктуван от чист популизъм и не вярва да промени нещо. Министърът имал притеснения, че статутът ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост. „Това го правя, не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо“, призна Банов.

Той не виждал основания да подава оставка. По-късно министърът даде и пресконференция заедно с Тодор Чобанов, който ден по-рано го нападна. И двамата изразиха съмнение, че пожарът е бил случаен. След като изрази бурно възмущението си, Банов добави, че ремонтните работи ще започнат в средата на август. Чобанов пък обяви, че имало идея една от сградите да стане музей с 20 каляски.

Все още обаче има неяснота по собствеността на изгорелите сгради. Според Банов те са на МВР, но по-рано през деня главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че имотите са собственост на външното министерство. Здравков също защити тезата на министъра на културата, че изгарянето на сградите няма да помогне на собствениците да строят. Главният архитект напомни своя идея, която лансира в началото на годината, че собствениците на сгради, паметници на културата, трябва да получават бонуси, за да имат стимул да ги пазят. Подготвя се и законопроект в тази посока.

От прокуратурата също излязоха с позиция и заявиха, че не изключват нито една версия за палежа на Царските конюшни. Емилия Русинова от Софийската градска прокуратура съобщи, че се извършва втори оглед на местопроизшествието. Засега е сигурно, че огънят е тръгнал от горе на долу. При първоначалния оглед от вишка не са забелязани електрически инсталации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране