03.08.2017 | 20:35
ГЕРБ спря санирането окончателно
МРРБ предупреди кметовете да не приемат документи, защото парите свършили

Програмата за безплатно саниране на жилищни сгради е спряна тихомълком и окончателно. Това става ясно от писмо на регионалния министър Николай Нанков, изпратено в края на юли до кметовете на всички общини. В него се посочва, че Българската банка за развитие трябва да спре да приема заявления от общини, а общинските администрации трябва да прекратят приема на документи от сдружения на собственици.
Нанков уведомява кметовете, че след приключването на санирането на 2022 сгради, които вече имат сключени договори, ще се анализира дали е останало нещо от двата милиарда лева, одобрени по програмата. По-нататъшното саниране ще се прави „при различни правила и условия за финансиране“, буквално предупреждават от министерството.

Преди дни и кметове от ГЕРБ обявиха, че спират приема на документи за ново саниране.

Припомняме, че в края на миналата година Лиляна Павлова като регионален министър в кабинета „Борисов 2“ поиска 1 млрд. лв. в бюджета за т.г., за да продължи програмата. Тогава тя изрично подчерта, че финансирането за саниране на 2022 сгради със сключени договори /към онзи момент/ е обезпечено. В сегашното писмо на Нанков отново става дума за 2022 сгради, което означава, че отпуснатият втори милиард просто е бил използван за разплащане на вече сключените „на зелено“ договори и развитие на програмата изобщо няма.

За това предупреди още през февруари т.г. служебният регионален министър Спас Попниколов, който обяви, че допълнителният милиард е бил разпределен още на 18 януари, дори преди официално да бъде одобрен от Народното събрание. Заместничката му Виолета Комитова пък изнесе факта, че още през януари 2016 г. МРРБ е предупредило Българската банка за развитие да спре да подписва договори за финансиране.
В края на ноември Лиляна Павлова като министър в оставка нареди на кметовете да спрат подписването на нови договори. С изречението, че го е направила, за да не стане клиент на прокуратурата, тя фактически призна, че процедурите през 2015 и 2016 г. са вървели без финансово обезпечение.

Служебният Спас Попниколов цитира информация на ББР, че програмата е с подписани целеви анекси за финансиране на стойност 1,96 млрд. лв. Той предупреди, че към 30 ноември 2016 г. са обявени поръчки на стойност 1,8 млрд. лв. В отговор Лиляна Павлова заяви, че това са „неверни твърдения и внушения, които доста приличат на предизборни спекулации от други партии“.

Служебното МРРБ откри проблеми в програмата още в етапа на разписването й. Зададени са необосновано високи референтни стойности, напомни Комитова. В началото стойността на санирането на кв. м била 290 лв., но впоследствие е свалена на 140 лв. Финансирани са недопустими дейности като озеленяване, тротоарни плочки, домофонна инсталация и др. Павлова се оправда, че ако кметовете искали подобни екстри, трябва да платят за тях от общинските бюджети впоследствие. Не е ясно как ще се случи това, след като ББР е платила тези разходи.

Спирането на санирането нарушава коалиционното споразумение за управление между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. В него е записано продължаване на програмата и увеличаване на парите за нея чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите. Парадоксално е, че „въвеждането на допълнителни контролни механизми по изпълнение на мерките за енергийна ефективност на сградите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ е вписано като част от жилищната политика в програмата на правителството, приета преди два дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране