27.05.2018 | 21:28
Гербаджия прати служителите си „да оправят“ вота в Галиче

Вторият тур на частичните местни избори във врачанското село Галиче отново мина с нарушения и манипулации. Припомняме, че на изборите миналата неделя БСП сигнализира, че подвижната секция, председателствана от бащата на гербаджийския депутат Красен Кръстев, е затворила по-рано и е написала неверен час за това в протокола.

И днес в Галиче имаше подвижна секция, както и три стационарни. 1500 души бяха в избирателните списъци. Именно хората с право на глас се оказаха проблем за втория тур. От БСП сигнализираха, че в общината „внезапно“ са се появили да гласуват външни хора. Кандидатът за кмет от левицата Веселин Тушинов публикува в социалните мрежи клипчета с гласуващи, които не живеят в селото. На въпросите му откъде са, те отговарят с мълчание. Тушинов ги обвинява, че работят в кабелната телевизия.

„Ета тв“ е собственост на местния лидер на ГЕРБ Стефан Иванов Терзийски и оперира от Враца до Червен бряг. В района се говори, че не за първи път служителите от кабелната са пращани там, където са необходими гласове за ГЕРБ. По принцип те винаги са били „подвижен вот“ в Белослатинско, споделят местните. Освен собственик на телевизията Терзийски е „собственик“ на депутата Кръстев и кмета на Бяла Слатина, шушукат с ирония и възмущение местните. От 5-6 години се знаело, че той е най-важният човек на ГЕРБ в района. Терзийски е пред избирателната секция, пред която се появява опашката от искащи да гласуват външни лица.

Оказа се, че част от „външните“ избиратели са се вмъкнали в избирателната секция през задния вход на училището, където се намира. Ситуацията пък се развива пред погледа на пиещия наблизо кафе депутат от ГЕРБ Кръстев.

„Регистрирани са в Галиче преди 6 месеца. Докараха ги да гласуват тук. Един тръгна да се бие с мен, за да не ги снимам“, разказа пред медиите застъпникът Венцислав Николов. Появиха се и сигнали, че се влиза по къщите, за да се дават наставления как да се гласува. ОИК пък трябва да се произнесе по обвинение, че не се опазва тайната на вота в подвижната избирателна секция.

ОИК в Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия за нарушения на втория тур. Сигналът бе от БСП – за гласуване само с един печат, опит да се извади бюлетина от урната, пускане на глас от трето лице, роднина на гласоподавателя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране