30.01.2017 | 21:23
Герджиков и министрите му с армия от съветници
42-ма нови сътрудници ще помагат на служебния премиер и вицепремиерите при вземането на решения

Едно от първите решения на служебното правителство бе рязко да раздуе щата от съветници. Без много обяснения и солидна аргументация кабинетът на Огнян Герджиков даде възможност да бъдат назначени общо 42-ма съветници, експерти и технически сътрудници, които ще подпомагат него и четирима му вицепремиери. Герджиков ще има екип от 16 души, вицепремиерите без министерства Деница Златева и Малина Крумово – по 10 души, и по 3-ма души за вицепремиерите по социални политики Илко Семерджиев и по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев. Последните двама ще си назначат политически кабинети и в ресорните министерства.

Така служебното правителството се нарежда на първите места сред кабинетите досега по брой допълнително назначени хора. За сравнение – служебният премиер Георги Близнашки имаше 10 съветници. Бойко Борисов пък разчиташе на девет души. Ако бъдат назначени всички 42-ма съветници, те ще струват на бюджета между 63 и 76 хил. лв. на месец. Сумата зависи от това дали ще се запазят възнагражденията от тези в кабинета „Борисов“. Една заплата на съветник в Министерския съвет на подалото оставка правителство варираше между 1500 и 1800 лв. в зависимост от експертизата и ангажираността му на ден.

Назначенията на сътрудници и съветници обаче няма да спрат дотук. Всеки министър трябва да си състави екип и ще има съветници в министерствата си. Обикновено тяхната бройка е по пет души на ведомство. Това означава, че близо още 100 души ще запълнят временната администрация, докато бъде избрано ново правителство. Особеното при съветниците е, че те не носят никаква отговорност за вземането на решения, а не се знае и каква точно работа вършат. Така и не стана ясно какво например съветваше лидерът на РЗС Яне Янев бившия вече премиер Бойко Борисов. Едно от имената, които се спрягат като съветници на Огнян Герджиков, е на журналиста Иван Гарелов. Не е ясно защо му е на Герджиков медиен съветник, при условие че МС има огромен пресцентър.

„Официалните церемонии приключиха, няма да обещавам като Чърчил кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Времевият хоризонт е много близък. Ние не сме като редовен кабинет, който има 4 години, нашето е бягане на 100 метра, което значи, че стартът е изключително важен. Всяка десета от секундата може да е фатална“, заяви премиерът Огнян Герджиков при откриването на заседанието на кабинета вчера. Той отново посочи приоритетите пред служебния кабинет – добра организация на изборите, спиране на търговията с гласове, анализ на наследството на Борисов и подготовката на председателството на ЕС от началото на 2018 г. Изненадващо сред задачите на кабинета беше включена и съдебната реформа, въпреки че той има ограничени правомощия и няма действащо Народно събрание. „Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК, и то с отговорници и срокове, какво може да се направи. Трябва да имаме предвид, че по време на мандата ни няма НС, не може да има законодателни инициативи и не може да се направи нещо революционно, но така или иначе да се правят стъпки в правилната посока“, коментира Огнян Герджиков.

1 коментар

  1. Боже каза:

    Тия май до изборите ще назначават! Трябва да се харчи, пари, колкото щеш в България, само за пенсии и заплати за народа няма! Тоя Герджик съвсем е изкукал!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране