06.06.2017 | 16:09
Германия с план “Маршал” за Балканите
Берлин подготвя план за икономически инвестиции в държавите, които едва ли скоро ще бъдат приети в ЕС

Германия ще вложи огромни средства в икономическото възстановяване на Западните Балкани. Берлин има финансов план, който може да бъде сравнен с американската Програма за икономическо възстановяване на Европа след Втората световна война – т.нар. план “Маршал”.

Това съобщи сръбският вестник “Вечерне новости”, който се позовава на свои дипломатически източници. Скоро германската програма ще премине през обсъждане в Европейския съвет, след което ще бъде създаден специален фонд за Западните Балкани. Планът се нарича “Берлин плюс”, а парите за реализацията му трябва да дойдат от Европейската икономическа зона. В нея влизат страните в ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. С финансиране ще се включи и Швейцария, като част от Европейската асоциация за свободна търговия.

Още не е ясно с какви средства ще се включат отделните страни, но проектът предполага големи мащаби, пише сръбският вестник. Идеята е стимулиране на икономическото развитие на страните в Западните Балкани, повечето от които са извън ЕС. Забавеното разширяване на съюза не предполага, че скоро те ще могат в пълна сила да се възползват от кохезионните му фондове.

С парите от плана ще могат да се финансират нови бизнес начинания, а една от основните идеи е изграждане на инфраструктурни връзки, като магистрали между Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. Като налива пари в Западните Балкани, Германия се опитва да тушира политическото напрежение в региона и така да се погрижи за собствената си сигурност, отчитат от “Вечерене новости”.

Към момента тлеещи или активни политически кризи има в Сърбия, Македония, Албания, Косово, Черна гора и Босна. В много от страните политическата власт не е стабилна, а помежду им има и различни междудържавни пререкания поради исторически причини. Всички те са декларирали европейската си ориентация, но проблемите ги отдалечават от фактическото членство в ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране