20.07.2021 | 22:33
Гешев: Не сме нахлували, бяхме поканени в президентството. Дондуков 2: Дойдоха въоръжени
Шефката на спецпрокуратурата твърди, че са били поканени от административния секретар на президента

Пореден конфликт между прокуратурата и президентството по повод миналогодишната акция на „Дондуков“ 2 се разгоря между двете институции. Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова бе категорична, че за нахлуване на може да се говори, защото имали съдебни разрешения, а освен това били поканени от административния секретар на институцията.

Всички други твърдения – за нахлуване някъде – са най-малкото неистина и манипулативно поднесени“, каза Маджарова.

В отговор от президентството заявиха, че разследващите са отишли въоръжени. На 9 юли прокурори и въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор влязоха в президентската институция. Тогава бяха арестувани секретарят по антикоруцпия Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Оправданието бяха разрешения от спецсъда и от Софийския военен съд.

Година по-късно арестите и на двамата бяха обявени за незаконни. Междувременно Узунов и Милушев станаха обвиняеми по различни разследвания, които още не влезли в съда.

Операцията в президентството бе един от катализаторите на антиправителствените протести. Тя се случи само няколко дни след акцията на Христо Иванов при сараите на Ахмед Доган край „Росенец“. И двете доведоха до сериозен обществен отзвук. Малко след това президентът Румен Радев обяви, че мафията трябва да бъде изхвърлена от прокуратурата.

Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция„, пише в позицията на президентството.

Оттам напомнят, че арестите на Узунов и Милушев са били обявени за незаконни. И заявяват, че разследващите не са влезли след покана, а след показване на съдебни разпореждания, дадени по искане на самата прокуратура. Освен това те са били въоръжени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране