03.03.2020 | 16:05
Гешев поздрави българите за празника с песен за рода Гешеви (Видео)
Изпълненията са на група "Годлевски Великден" "Песен за поп Партений" и "Песен за България"

Прокуратурата поздрави българите за 3 март с песен за родоначалника на рода Гешеви.

Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи!, написаха магистратите, при това с правописни грешки.

Поздрав за националния празник с изпълненията на група „Годлевски Великден“ „Песен за поп Партений“ и „Песен за България“. Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род, пише под видеото, което прокуратурата пусна в ютюб канала си като поздрав. .

Поп Партейний Гешев е родоначалник на рода Гешеви, от който е и главният прокурор Иван Гешев. Неотдавна той спомена пред БНР, че родът му е от село Годлево. Гешевият род има и страница, където пише, че Иван е едно от традиционните имена на фамилията.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г.

Поп Партений Гешев е роден на 30 януари 1837 г. в село Годлево. Завършва килийното училище в църквата „Успение Благородично“ в родното си село. Учи в Самоков и класното епархийско училище в Пловдив. Започва просветната си дейност като даскал в килийните училища в село Кьосе Муратово, село Каменица и село Годлево.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране