04.05.2022 | 10:41
Гешев: Само мафията и олигархията имат интерес от отстраняването ми
Главният прокурор ще сезира Конституционния съд за закриването на спецправосъдието

Няма никакви юридически основания за освобождаването ми и самите твърдения на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет, са смешни, заяви главният прокурор Иван Гешев пред бТВ.

Най-вероятно това, което се цели, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, заяви той преди началото на заседанието на ВСС, на което ще разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване.

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество тези твърдения, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А именно че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни“, каза пред журналисти Гешев.

„Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще платят българските граждани“, добави той.

„Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността. Прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава“, заяви Гешев.

Той каза още, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

Иван Гешев съобщи, че ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране