04.04.2024 | 10:45
Главният секретар на МВР Живко Коцев хвърли оставка
Той от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра да напусне, защото не можели да работят заедно, обяви премиерът

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание, съобщиха от вътрешното ведомство.

„Това, което знам, е, че Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра да напусне, защото не можели да работят заедно. Всъщност от поне месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата“, обяви веднага след новината за напускането на Коцев премиерът в оставка Николай Денков.
По думите на министър-председателя в оставка, когато в една институция не могат хората да работят в екип, става много трудно. „Ако в едно министерство ключовият главен секретар и министърът не могат да работят заедно, е много трудно да се свърши работа„, посочи още Денков.

„Аз с министър Калин Стоянов много отдавна не съм говорил, дой се дистанцира, не идва и на последните заседание на Министерски съвет. Аз също нямам доверие след няколко неща, които се случиха“, уточни още премиерът в оставка.

Коцев пое най-висшия професионален пост в МВР през септември м.г. Това стана след дълга ага около напускането на предишния главен секретар на МВР Петър Тодоров, когото президентът Румен Радев отказа да  махне и го бранеше до последно. ПослеТодоров сам подаде оставка и бе назначен Коцев.

Още в началото на юли м.г. вътрешният министър Калин Стоянов беше започнал издигането и внедряването на Коцев в централното ръководство на МВР. Стоянов временно го преназначи за зам.-главен секретар на МВР. Като причина за решенето тогава бе посочена дългата невъзможност на главен комисар Станимир Станев да изпълнява задълженията си.

„Като приоритет пред работата на Коцев министър Стоянов постави противодействието на нелегалната миграция, както и борбата с пътно-транспортния травматизъм. От своя страна старши комисар Коцев благодари за доверието. Той подчерта, че е преминал през всички нива в системата на МВР“, написаха по онова време от пресцентъра на МВР.

Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново, зам.-директор на СДВР. От март 2022 година досега е директор на ОДМВР-София.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо предложение на Министерски съвет и указ на президента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране