26.09.2015 | 0:04
Годишният оборот на сивата икономика у нас е 25 млрд. лв.
Бизнесът изчисли, че 30 на сто е делът на сенчестия сектор в България

Един трилион евро са укритите данъци в Европейския съюз (ЕС), а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас 25 млрд. лв. от брутния продукт са сив оборот. Това заяви вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса в София.

По думите на синдикалиста е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда и неформалната икономика. С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, допълни лидерът на КНСБ. Димитров посочи, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и в края на периода.

Добрите мерки според Димитров се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП. КНСБ съвместно с КРИБ ще предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители.

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев над 30 на сто е делът на сивата икономика в България, което нарежда страната на първите места в ЕС по този показател. „В момента ситуацията е такава, че България и Румъния си оспорват първото място в Европа по дял на сивата икономика като дял от БВП“, добави той.

Домусчиев изрази надежда законодателната и изпълнителната власти да предприемат промени, чрез които да се редуцира в следващите години този процент и страната да постигне поне средноевропейско равнище на сива икономика. Той обаче отбеляза, че деловите среди не може само да разчитат на законодателната и изпълнителната власт и контрола им на проявите на това негативно явление. Контролът трябва да го правим и самите ние, обърна се председателят на КРИБ към участниците във форума.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране