22.06.2015 | 0:03
Гонят военни от жилищата, ако не плащат за асансьор и чистачка
Глоба вместо затвор за лъжлива декларация при кандидатстване

Министерството на отбраната ще гони от ведомствените си жилища немарливи военни, които не плащат за асансьор и чистачка, както и останалите такси, събирани за поддръжка на входа.

Това предвижда проект за промени в Наредбата за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на министерството, публикуван на сайта на институцията. С поправките изрично се добавя като основателна причина за едностранно прекратяване на договора, с който военният ползва апартамент на тънък наем, забавянето на вноските по Закона за управление на етажната собственост. Така, армеецът ще остава на улицата, ако не си плаща такса вход за повече от месец.

В момента причините за гонене от финансово естество са само за нередовно плащане на наем или на сметки за консумативи като ток, вода и парно. Продължават да действат и строгите правила, според които поради лошо стопанисване или неползване на жилището по предназначение, военният пак ще остава без покрив над главата си.

С поправките в наредбата се затягат и критериите за получаване на апартаменти от нуждаещи се служители в системата на МО. За пресичане на шашмите се въвежда изрично изискване при дългосрочно командироване, военният да може да кандидатства за жилище в съответния град, само ако е освободил стария имот. Така няма да се допускат нарушения, при които на едно лице се падат по два апартамента, докато други нуждаещи се остават без нищо.

Разписват се и нови правила за класиране на военните за апартаменти, като на служилите зад граница се дава допълнителен бонус. В момента за всяка опасна мисия рейнджърите получават по 15 точки и още по 10 за не толкова рисковани операции, но общо не повече от 30. С поправките таванът се вдига на 45 точки.

Проектът за промени в наредбата предлага и промяна в наказанието за военни, които излъжат в декларацията си, с която кандидатстват за жилище, за да се уредят с такова. В момента те трябва да отговарят за деянието си по Наказателния кодекс, който за неверни данни в официални документи предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от 100 лв. до 300 лв. Сега се предлага наказанието затвор да отпадне, но да се разпишат по-солени парични санкции – от 250 лв. до 2500 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране