29.06.2015 | 0:07
Гръцките банки у нас могат да се страхуват само от клиентите си
Държавата избрала най-скъпия вариант за КТБ - ликвидацията, убеден е Стоян Александров

Кредитополучатели в българските подразделения на гръцки банки може би се надяват на сценарий като този с КТБ, при който да цедират задълженията си и да спечелят. Това коментира пред Btv икономистът Стоян Александров.

„Ако изключим една от банките, „Алфа банк”, която обаче има стабилен собственик и стои добре, другите 3 банки са български юридически лица и те се следят много изкъсо от нашата централна банка. Би възникнал проблем, ако има неадекватно поведения на клиентите на тези банки – например да теглят пари. Може да се стигне до необходимост да се изиска капиталова подкрепа на тези банки – майките им няма да бъдат в състояние да подкрепят тези банки. Има много алтернативи – може да бъдат заменени тези собственици”, обясни Александров.

Според него подобни идеи се дължат на начина, по който държавата е процедирала с КТБ. Той изрази мнение, че ликвидирането на трезора е бил най-скъпият вариант. Самият Александров има негарантиран депозит в банката на Цветан Василев и призна, че е спасил част от парите си чрез цесия. По думите му големите печеливши са цесионерите, чиито кредити са погасени от едрите вложители и на практика се покриват безлихвено.

„Защо не извадихме списъка на хората, които са получили големите кредити от КТБ?”, запита Александров. Той се изказа скептично и за предстоящото международно разследване на източването на финансовата институция – според него може да се стигне до имена, но не е ясно дали има законови механизми парите да бъдат върнати.

Искров и през 2008 г. не ставаше

Александров коментира оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров така: „Аз още 2008 г. публично съм заявил в НДК и на срещи с президента, че това не е човекът, който да е начело на банката”.

Той напомни, че по това време БНБ не е успяло да овладее процесите на „разюздано кредитиране”, последвано от депозитна война. Александров отбеляза, че основният кандидат за поста управител на БНБ Димитър Радев е „изключително трудолюбиво момче, в същото време – отговорен”. Той нахвали и един от конкурентите на Радев – Виктор Йоцов.

В Гърция ще стане още по-добре за почивка

„Ако става въпрос за обикновен турист може да се окаже, че едно излизане на Гърция от еврозоната да стане по-изгодно за българите – ако минат на драхмата, а тя ще се обезцени при всички случаи, ще влязат в спиралата на хиперинфлацията”, коментира икономистът. По думите му премиерът Алексис Ципрас няма полезен ход – без значение дали ще се огъне пред кредиторите, или не. Според него обаче Америка няма да остави МВФ лесно да „дръпне шалтера” на Гърция заради интересите си там и риска да бъде заместена от Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране