09.11.2016 | 0:01
Грешката на ГЕРБ е, че заложи на партиен кандидат
600-те хиляди гласа за „Обединените патриоти“ са удивително явление

Социологът Първан Симеонов – директор на „Галъп Интернешънъл“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: След изненадващата преднина на първи тур на ген. Румен Радев, накъде ще наклонят везните на втори тур, кой ще подкрепи кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и кой ще даде рамо на генерала – ще разговаряме с Първан Симеонов, директор на социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“. Казах изненадващата преднина, защото всъщност вие социолозите давахте преднина на Цецка Цачева?
Първан Симеонов: Аз съм много щастлив, че така се случи, защото сега всички ще видят, че всички ние в гилдията, които се занимаваме с изследване на общественото мнение сме били прави, когато сме предупреждавали, че в демоскопските изследвания, в сферата на обществените нагласи има процеси, които няма как да се хванат, внезапни процеси, процеси, които не е хубаво дори да претендираме, че можем да хванем. Свръх очакванията на демоскопията като метод са контрапродуктивни. На много места в света се случват непредвидими резултати, Холандия, Великобритания, виждате какво става с щатските избори, няма независим социологически авторитет, който ще ви каже какво точно се случва. На този фон искам да кажа, че всички, които се занимаваха с изследвания на общественото мнение свършиха работата си чудесно и повече агенции хванаха основната структура. Това, което се случи най-горе, на върха на тази основна структура може да се нарече „срив на Цачева“. Нещо подобно се случи през 2014 година, само че тогава с гласове на БСП, сравнително висока, нормално висока активност. Очаквана, разбираема, обяснима, и в един момент просто се оказва, че този електорат е стачкувал, така да се каже. Ако погледнете демографските разбивки ще видите, че около 50-60 на сто от излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са подали своя глас за Цачева, а останалата половина или почти половина се е разпиляла между Каракачанов, Марешки, Радев и още други. Така че в тази ситуация е хубаво, че хващахме тенденциите и ние бяхме първата агенция, която на два пъти при това допусна и показа възможността Румен Радев да е с едни гърди напред, така че в тези избори мисля, че всички социолози свършиха своята работа добре, а случилото се на първия тур ще даде допълнителна светлина и познание върху работата на социолозите, ще даде на обществото още един ъгъл, от който да изследва и да разглежда тази работа, без да я натоварва със свръх очакванията, някаква хиперточност. Социологията борави с човешки нагласи, при това масови и тя, повярвайте ми, работи завидно точно в България.
Водещ: Сега да оставим в миналото първия тур, остана обаче големият въпрос: оттук нататък кандидатите от трето място нататък на кого ще дадат своите гласове, по-скоро за кого ще призоват да се гласува, за Цецка Цачева или за Румен Радев, тук наемате ли вече да прогнозирате какво ще се случи?
Първан Симеонов: Това вече е по-скоро политологичен анализ, при това ситуационен, при това в условие на цейтнот. Всъщност те основните заявки като че ли прозвучаха или като че ли прозвучаха стартовите позиции. Аз невидях ясна заявка нито от Реформаторския блок, нито от „Обединените патриоти“. Оттук нататък, разбира се, могат да се случват всякакви неща. Господин Марешки даде някаква заявка на тема „Цачева“ или по-скоро „Манушев“, както казва той, господата от ДПС дадоха някаква предизвестена заявка, може би, за ляво, да го кажем така, и нашите изследвания това са показвали и това са показвали и това сме докладвали: Ако балотажът не се влияе от никакви такива фактори кой какво каза, ген. Радев е победител в този балотаж. Просто защото, ако погледнете електората на „Обединените патриоти“, той много повече клони към Радев, отколкото към Цачева, с Радев имат по-голяма съвпадение на посланията, неслучайно Каракачанов беше един от най-главните конкуренти на Радев, и главна заплаха в тези избори. Ако погледнете електората на Калфин или електората на Дончева там е ясно, няма какво да говорим, ако погледнете реформаторите много е спорно дали те усещат притегателна сила от Цачева, тя не действа особено вдъхновяващо там, така че както и да го гледаме на ГЕРБ ще му бъде трудно, просто защото няма много места, откъдето може да наваксат тези гласове, но най-важното, което ГЕРБ трябва да направи е да навакса гласовете в собствената си партийна ниша, а госпожа Цачева, за съжаление, неуспя да убеди партийния електорат на ГЕРБ, може би защото в ГЕРБ забравиха, че техните най-силни представяния са, не когато са се държали като партийци, а когато са се държали като личности. Партийният резултат на партия ГЕРБ е бил силен през последните години, но като всеки един партиен резултат той се износва лека-полека, и ако те бяха отчели правилно партийния си резултат на местните избори, щяха да видят, че той дава поводи за притеснения, но те се осланяха предимно на мажоритарния си резултат на местните избори , който беше бомбастичен, разбира се и вместо в тази кампания да заложат на мажоритарен елемент, мажоритарен кандидат, личностен елемент, те заложиха на партийния. Оказа се, че когато залагаш на по-малкото, губиш дори и него.
Водещ: Вие обаче направихте една смела прогноза за втория тур като казахте, че генерал Румен Радев ще има преднина, обаче ако ДПС, както вече намекнаха, че ще подкрепят ген. Радев, това няма ли да доведе до известен отлив на избирателите на патриотите?
Първан Симеонов: Първо не е прогноза, а споделих какво показват наши изследвания, които вече сме споделяли. Те показват, че ако балотажът, ако сега питате хората, тоест вече не сега, защото след вчера всички е ново, рестартирано, плюс това имаме заявки и на партийни лидери, но ако в навечерието на балотажа ги бяхте попитали, както ние ги попитахме и докладвахме – Радев печели с няколко пункта пред Цачева, но, пак казвам, това е при реални други условия. Сега вече започват партийните намеси, партийните лидери казват: гласувайте така, гласувайте по съвест, аз ще гласувам за този, има квадратче „не подкрепям никого“, има ДПС, и тук си идваме на думата. Да, ДПС в голяма степен е двуяко оръжие, то дава гласове на единия и два имидж на другия, затова зависи от начина, по който го направят ДПС. Ако те кажат гласно и ярко: подкрепяме Радев, всъщност му правят донякъде мечешка услуга, ако не го кажат ярко и ясно долу-горе е ясно, че ще работят, ще подкрепят, без такива потенциални щети на имиджа. В същото време обаче трябва да кажем, че ГЕРБ също ще понесе и понася дост щети по имиджа от страна на намесата на ДОСТ. Ако се видят резултатите от секциите в Турция и се види, че там Цачева има солидно висок резултат или непропорционално висок резултат, на всичкото отгоре онази натрапена, може би, донякъде подкрепа от страна на господин Местан, онези публикации от турската преса, всичко това ще се напомня на Борисов. Не на последно място, като си говорим за ДПС и ДОСТ забравяме най-важното около половин милион, а по техни изчисления и политически заявки около 600 хиляди гласа дори на „Обединените патриоти“, това е удивително явление. Имайте предвид, че тук също прогнозите на всички останаха под постиженията на тези хора, при това за втори път, за втори път в това пространство има такъв бонус в последния момент, бонус от хора, който си казват не ми се гласува нито за едната, нито за другата опция, гласуват за третата опция и на всичкото отгоре тази трета опция е опцията, която говори за мигранти, за нов ЕС, опцията, за която говори целият западен свят в момента. С две думи те изтеглиха най-дългата клечка, патриотите, и в момента не толкова ДПС, ДОСТ и т.н. зависят изборите, те зависят винаги, но от поведението на патриотите, от тяхното поведение всъщност зависи и цялото потенциално политическо пренареждане занапред.
Водещ: Ако предположим, че това, което показват до момента резултатите, Румен Радев е имал по-голяма подкрепа в столицата, отколкото Цецка Цачева, това е изненада донякъде, нали така?
Първан Симеонов: Да, така е.
Водещ: В същото време обаче сега четем резултати, че кандидатът на ГЕРБ за район „Младост“ Мария Илиева отива на балотаж, с втория кандидат, който е издигнат от Инициативен комитет, тоест БСП в „Младост“ не можа да постигне такъв успех, изобщо как си го обяснявате това?
Първан Симеонов: Резултатът на ген. Радев не е само партиен резултат, ако погледнем партийната картинка най-вероятно ще видим, че ГЕРБ ще продължава да води като партия, може би не вече с 2 към 1, повлияно от президентските избори, с по-малка преднина, но ГЕРБ си е ГЕРБ, просто Цачева неуспя да оползотвори вота на своята партия, а вотът за Радев 80% от бесепарите са гласували за него, това е страшна мобилизация, имайте предвид, само 20% от тях са се разсеяли тук-там и отгоре, което означава, че вотът на Радев е точно този личностен мажоритарен вот, а не партиен вот. Тук може би беше грешката на ГЕРБ, те може би трябваше да заложат на по-ярка кандидатура, но това за кой ли път го казваме. Така че, вижте, не бива по никакъв начин, първо да погребваме партия ГЕРБ, второ, не бива по никой начин да я отъждествяваме ген. Радев и БСП, и трето, като си говорим за партийни неща, споменахме господин Каракачанов, споменаваме и господин Марешки задължително, споменаваме и етническите играчи, но от снощи едно от най-големите политически неща по терена се казва Слави Трифонов. Това е новината, минава, не минава, този референдум събра 3 милиона и повече, които означава, че господин Трифонов утре при очертаващия се сюжет, с връщане на въпроса в НС ще има поле за ежедневна, политическа по своята същност изява. Дали това ще бъде партийна изява е съвсем друг въпрос, но всичко, което засяга интересите на милиони е политическо по същността си. Така че донякъде, дори и от него, донякъде дори и от тази голяма протестна енергия, която се акумулира зависи какво ще стане на балотажа. Когато има акумулирана голяма протестна енергия обикновено това работи за претендента, а не за статуквото, но да видим. Всичко е обратимо, всичко е възможно. Разликата не е чак толкова голяма на първия тур, това са порядъците на може би 120-150 хиляди гласа, всичко е обратимо, въпрос на политически шахмат оттук нататък, но едно е важно: ГЕРБ за пръв губи, психологическата ситуация в страната е вече леко различна, това ще има спихологич1ески ефект, да не говорим, че ходът на Борисов, двусмисленото му изказване вчера оставката, не оставка, това е затъване в плаващи пясъци. Хиляди пъти по-добре е за Борисов и по-ярко и по-успешно дори за един балотаж, би било по-рязко поведение, неубедителен е моментът. Въобще имам чувството, че просто няколко непредизвикани грешки и загуба на концентрация от ГЕРБ доведоха до тук, подценяване на ситуацията. Имат време до балотажа да го поправят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране